tisdag, april 29, 2008

Köp en hälsosam aktie?

World Class ska som vissa kanske vet börsnoteras på den lite mindre marknadsplatsen First North och profilerar sig med att presumtiva delägare ska teckna en "hälsosam aktie". Jag har personligen ett ganska stort intresse för börsen och blev lite förvånad att World Class väljer att i dagsläget med vikande konjukturer, svajiga framtidsprognoser och en massiv omvärldsosäkerthet ändå försöka leta kapital för att fortsätta växa, främst i gamla öststatsländerna. Det hela andas en viss desperation för mera kapital. Mer information och prospekt om tecknandet finns på World Class hemsida.

World Class försöker expandera kraftigare mot öst med hälsosammare ideal och numera finner man bilder på orchidéer och spa-anläggningar som kedjans nya profil. Annat var det förr när det lyftes bilar i otidsenliga och dopingtvivelaktiga Strongmantävlingar.

Men men.. hur står det till egentligen om man läser det som skrivs på ekonomisidorna och av analysföretag?

Dagens Industri´s Björn Wilke säger såhär om emissioen under rubriken Sex nyemissioner du bör akta dig för!

Gymföretaget World Class beskriver Björn Wilke som "alldeles för vildvuxet". Lönsamheten är svag, slår han fast och konstaterar att aktien inte är värd att teckna.

Analysföretaget och siten RedEye är lite mildare i sin bedömning av aktieteckningen men rekommenderar ändå inte sina läsare att teckna. De skriver:

I nuläget känns det väldigt osäkert vilken vinstförmåga World Class egentligen har. Mot bakgrund av alla andra billiga bolag på börsen så är aktien inget nödvändigt köp alls.

World Class instruktörerskår  sponsrades tidigare av Adidas men nu har klädsponsorn gått till största konkurrenten S.A.T.S.

Den 29 april sa World Class karismatiska huvudägare Ulf Bengtsson ( läs mer här om UB här) en intervju till Dagens Industri att WC i dagsläget inte har fulltecknat för att få in den 30 miljoner som är målet. - UB:

-Allt jag äger och har ligger i bolaget, jag har inte cashat ut en krona och det viktigaste för bolaget nu är att skydda det och säkra långsiktighet. Då är det viktigt att jag står kvar som huvudägare i två till tre år, säger Ulf Bengtsson och fortsätter:

-Jag ser detta som ett depåstopp, en bränslepåfyllning.


Dagens Industri´s Malin Benson replikerar syrligt inlägget i artikeln såhär:

En välbehövlig sådan kan tyckas. Bolaget omsatte i fjol drygt 100 miljoner kronor netto och gjorde en förlust på 7,3 miljoner kronor och snart är man ner och knaprar på det bundna kapitalet.. 

Vi får se vad som händer och om de välbehövliga pengarna till sist rullar in. Spännande! 
 
/M

Inga kommentarer: