onsdag, februari 16, 2011

Periodisering på SVT!


I samband med klassen i måndags nämnde jag ett av mina favoritprogram just nu, Mitt liv som Hellner. Svärmorsdrömmen Erik Segerstedt får under några veckor lära sig att åka längdskidor från att i första avsnittet likna Bambi på is nu 4 avsnitt senare ha utvecklats enormt. Inte minst har hans träning gett fysiologiska resultat när hans vilopuls har fallit från 57 slag till imponerande 40 slag. Han coachas av sympatiska Per Elofsson.
Hela programserien handlar utan att nämna det rakt ut om hur planerad och periodiserad träning leder till effektiva resultat. Trots att det handlar om längskidor så går de generella periodiseringsprinciperna att översättas till all typ av konditionsträning.
Precis som Sisjöns upplägg startar Erik mycket teknik- och grundträning med styrkefokus. Hela tiden ingår pulsen som ett inslag för att analysera träningen. I senaste avsnittet började Erik köra intervaller och träningen intensifieras mer och bli tuffare och mer krävande. Så.. tycker du som cyklar med mig och Anette att upplägget känns långt och målet känns avlägset- inspireras av Eriks utveckling under tiden!

Se!

Inga kommentarer: