tisdag, december 08, 2009

Regeringen spänner musklerna


I svallvågorna av alla inlägg från de som besökte fitnessfestivalen i helgen som gick läggs idag en proposition fram av regeringen(DN) (AftBl)där dopingbrotten ska skärpas. Folkhälsoinstitutet har precis presenterat en rapport där de ser ett ökande användande av doping bland unga män mellan 18-34 år(tidigare i GP).
Jag har varit på fitnessfestivalen två gånger tidigare och vid båda tillfällena har jag lämnat festivalen med pannan i ganska djupa veck. Är det denna branschen jag befinner mig? I år lade jag ned det hela, jag gick inte dit. Det är inget som inspirerar och det känns långt ifrån den del av träningsbrancshen jag själv är delaktig i.
Dopingen ökar i omfattning och ses som ett stort samhällsproblem jämfört med missbruk av andra preparat. Problemet finns framförallt hos unga killar men även tjejer dopar sig. Det skeva kroppsideal som odlas är jämförbart med anorexi men yttrar sig på andra sätt, i stora svällande muskler.
Jag frågade för ett tag sedan Fitness-Magazines chefredaktör via hennes blog hur tidningen ser på sin medverkan och sponsor till festivalen( svaret kan läsas via länken). Jag tycker personligen det är synd att tidningen stryker denna del av branschen medhårs och ser ganska blåögt på sin egen roll. Jag har svårt att se att det är en representativ arena för läsarna, ni som läser den får gärna kommentera! Jag hade tyckt det hade varit en markering att inte delta på festivalen men hon menade att det fanns mycket annat runtomkring. Jim skrev lite som sitt besök på festivalen och verkade ha fått en första parkett upplevelse av en deffning som verkade gått något snett.

Bild skärmdumpad från Fitness Magazine

Friskis & Svettis som ingår i riksidrottsförbundet har rätt att dopingtesta sina medlemmar. Den rätten har inte privatägda gym. Däremot jobbar SATS med internutbildning av sin personal och samarbetar med dopingjouren. Vare sig SATS eller Friskis är heller längre närvarande på fitnessfestivalen vilket kan ses som just ett ställningstagande att inte bli missförstådd för att kopplas samman med doping. Du som var på festivalen- ge gärna din kommentar och syn på saken!

13 kommentarer:

Anonym sa...

Om SATS och alla andra profittunga kedjor gör om träningsavgiften till en föreningsavgift och samtidigt går med i RF så kan ALLA testas på gymmen..

Magnus sa...

Hej!

Tack för din kommentar!

Jag tror snarare på möjligheten att låta oberoende enheter låta utföra tester, även på medlemmar, lite så som det välkomnas i den länkade artikeln i DN. Hurvida gymverksamheten drivs som förening eller bolag borde kvitta. Dessutom är det inte säkert att Friskis kommer tillåtas driva sin verksamhet som föreningar fortsättninsvis eftersom det kan strida som EU´s konkurrenslagstiftning( vilket är en annan debatt!). De kan kanske tvingas till en bolagisering på sikt.
Alla som är i branschen drivs av profit, frågan är hur rent mjöl i sin påse man vill ha.

Anonym sa...

Jag instämmer men har även en annan infallsvinkel, jag anser att en alternativ väg att förändra är inifrån, och hoppas att genom att vara en del av denna tillställning kunna bidra till att föra in mer hälsotankar och friskvård till mässan. Både i fråga om utställare, ideal, utbud men även publik på mässan, min reflektion från helgen är att just LesMills närvaro gjorde att flera "normala" människor närvarade än vad som gjort annars..
Sen dopingproblematiken inom fitnessindustrin är en helt annan potatis.. :)
/J

Magnus sa...

Ja, det är en bra infallsvinkel. Jag tror dock det är svårt att göra den förändringen. I så fall är det bättre att starta en ny mässa som speglar den verksamhet som präglar den sunda och hälsobefrämjande delen av gymindustrin. Det finns ju en ganska massiv sid-industri av kläder, skor, redskap mm som säkert hade gillat en mässa för den stora massan.

Anonym sa...

Jag kan bara skratta åt denna "bransch"
Ända sedan Hedenhös har kända byggare å kraftsmän sålt skit på gymmen
Att sedan skriva i tidningar och sitta i TV och spela clever..ojojj

Sterioder finns överallt, inte bara inom gym och kraft, finns inom alla sporter men är mer iögonfallande när det gäller BB å liknande

När det gäller de stora kedjorna, sätt som krav, lämna pisseprov vid medlemsskap, och tillåt kontroller, har man en ren kropp vad e då problemet?

Magnus sa...

Hm.. jag tycker nog inte det skulle vara så trevligt att lämna urinprov när jag startade medlemskap någonstans. Det är ju en väldigt liten klick som dopar sig och därför är det snarare bättre med riktade kontroller vid eventuella misstankar, eller?

Anonym sa...

Väldigt liten klick som dopar sig.....wake up and smell the coffee...betydligt mer än vad du tror

Vad det gäller urinprov så menade jag gymmen, inte medlemsskap i någon studentförening eller bibelkurs

Anonym sa...

Vad är problemet med att folk dopar sig?
Har man inte rätt och göra vad man vill med sin kropp?
Skall man förbjuda något så måste man väl ändå kunna skaka fram en hel del bevis, människor som faktiskt har dokumenterade problem där annat utesluts. Vad jag vet så har man inte lyckats skaka fram ett enda bevis, lite märkligt om det är rätt många som använder...

Fakta är att det finns en hel del fördelar med att dopa sig, kroppen mår bra!

Magnus sa...

Precis som man inte har rätt att ta droger har man inte rätt att ta dopingpreparat. Bevis- jag förstår inte riktigt vad du menar? Det finns både medicinska biverkningar som i värsta fall leder till dödsfall samt att personlighetsförändringar även påverkar det sociala livet negativt. Det sprider både kriminalitet i distributionsleden och är inte sällan kopplat till de som nyttjar preparaten.

Kanske ska läsa detta:
http://www.dopingjouren.se/page.asp?page=fakta

Berätta lite mer om fördelarna. Dopar du själv dig?

Anonym sa...

japp jag dopar mig:

läs lite här
http://anabolasteroider.wordpress.com/2009/08/09/dopingjouren-ljuger-om-biverkingar-fran-anabola/

http://anabolasteroider.wordpress.com/2009/09/30/tillvaxthormon-reparerar-nervceller-och-ar-bra-mot-fetma/


dopingjouren kör en väldans massa skitsnack
http://anabolasteroider.wordpress.com/2009/08/13/sverige-forsta-landet-att-forbjuda-valtranade-manniskor/

Magnus sa...

Jag kan bara hoppas att du slutar med det. I all välmening.

Anonym sa...

Varför det?

Anonym sa...

Att dopa sig är dokumenterat erkänt att ta en genväg till bättre resultat på kortare tid. Om det är fel eller inte låter jag vara osagt, även om jag själv inte är för doping. Vad som anses är doping eller inte ändras hela tiden, men applicerar du dopning på en mer professionell idrottslig tävlingsnivå kommer det innebära att man aldrig tävlar på samma villkor. Då får du dela upp det i olika klasser med olika preparat, således starta gym som tillåter doping om det är legaliseringen av doping som vill uppnås, men särskilj det gärna från dagens friskvård säger jag. Låter du doping av olika slag spridas fritt utan någon form av reglering kommer det innebära en vilda western utan dess like utan att veta vilka konsekvenserna blir. Om du talar för dig själv och dopar dig under kontrollerade former är det bara att gratulera dig, men den bedriften delar du säkerligen inte med många. Jag tror att merparten av samhället tycker det sänder ut fel signaler genom att tycka det är okej att dopa sig, men det är som sagt bara min åsikt.... en i mängden