onsdag, december 30, 2009

Träningstrender 2010


Inte för att jag är något orakel eller har mer än koll än någon annan men det är alltid kul att se om man kan gissa sig till vad som kommer gälla för träningstrender inför nästa säsong. Jobbar man i gymbranschen är det några roliga månader man har framför sig när alla lovade träningslöften ska infrias. Det blir högtryck på anläggningarna vilket är jättekul när man är instruktör.
Finns det några hägrande trender som kommer ta fart inför nästa år? Jag har tittat runt på branschens hemsidor och bloggar. Jag har läst ut följande mellan raderna och avslutningsvis gjort en något småsatirisk nöjeguidenspaning mer generellt över hela träningsbranschen.

Sportlife

Sportlife satsar på att få igång indoorwalking på allvar. För er som inte vet vad detta är så kan det liknas vid crosstrainerträning i grupp ledd av en instruktör. Det är en ny typ av cardioträning som lämpar sig till en bred massa och för dem som vill ha alternativ till spinningen. Jag tycker det är en rolig nischning och vill ge en liten eloge för faktiskt våga investera i en ny typ av maskinpark.
Walk the walk, talk the talk

Sportlife har även köpt in activios pulssystem på en rad anläggningar och hakar på pulsträningstrenden i cykelsalen. Det blir spännande att se om de kommer kombinera Les Mills RPM tillsammans med Activio.
Sportlife gasar på och öppnar nytt på flera håll- spana in hemsidan.

SATS

Min egen arbetsgivare SATS har ett nytt år framför sig där man fortsätter att legitimera sitt varumärke som hälsomedvetet och som ett personalvänligt företag. Solarierna försvann i december och nu har alla anställda kollektivavtal med pensionsförsäkringar, gedigna ledarutbildninga och t.o.m. sjuklön för instruktörer. Jag hoppas övriga branschen tar efter och ger villkor som de är berättiga till.
Träningsmässigt så kommer det lanseras ett nytt koncept i vår som numera går under SATS X- hemligt värre.


Efter SATS stora interna personalkickoff, den s.k. inspirationsdagen i Globen i Stockholm, kan jag berätta mer om vad det är för typ av klass. Det går även att vara med på denna dag om man är medlem på SATS- anmäl er och läs mer här.
SATS jobbar också nära med NIKE och har som ni kanske vet haft en eventklass, NIKE Yoga., under hösten. Kanske kommer det bli fler liknande temaklasser under våren. Den personliga träningen kommer fortsätta växa.

World Class

World Class lanserade precis innan jul en avslappningsklass på spikmatta. Vad jag förstår så handlade det om både lugna och mer rörliga moment på mattan. En rolig och snabb uppsnappning av det som blev årets julklapp.

I Stockholm samarbetar WC med Paulun kostcenter och knyter kosten närmre gymmet. I Göteborg satsas det på kettlebells och det hängs romerska ringar i taket på gymmet.


Generella trender

Kost

* Jag tror back to basic trenden/stenåldern från kosthållet håller på att smyga sig in i gymkulturen. Proteindrinkar byts ut mot ekologiska leverpastejmackor på surdegsbröd. Sockrade bars kommer ge plats åt en näve blandade nötter. Det odlas grönsaker hemma, i kök och balkonglådor. Nyheter om att vi/pizzerior har getter i källaren blir vardagsmat( bokstavligt talat...).

* Långkok är det nya svarta. En gryta som inte har puttrat mer än 2 timmar räknas inte.

* Glöm dieter. Maten blir skräddarsydd- bara för dig. Kostanlyser kommer vara het handelsvara. Dina behov behöver inte gälla för någon annan. Custom-made matlåda.

Träning

* Vi tränar dubbla pass. Varför träna så lite som möjligt- minst 30 minuter om dagen? Korta pass är endast till för att kombineras. 2 timmar på gymmet är helt ok. 3 timmar är ännu bättre.

* Vi tränar i taket. Det kommer hänga lianer, romerska ringar, rep med handtag från taket.
Du hittar gymmets toalett efter tre sving bakom det stora trädet

Vi tränar med vår egen kroppstyngd, hänger, drar oss upp och ser världen upp och ned hängandes i knävecken. Se upp, en ny värld kommer öppna sig.

* Gymbranschens PR-kampanjer. Glöm äktenskapsförmedling. Gymmen reparerar kärlek. Träna ihop med din partner, skratta och frigör endorfiner. Må bättre. Bli kära på nytt. Eller gå på ett boxpass, ut med allt i genom boxhandskarna. Det finns lösningar på allt och på gymmen finns klistret för ditt förhållande. Ett tränat öga har mer glimt och flirtar bättre.

Före sin tid

* Löptrenden fortsätter. Vi fortsätter springa men vi springer längre. Milen är numera uppvärmning. Göteborgsvarvet är för kort. Alla vill vara ultralöpare, ligga och mala mil efter mil efter mil. Forrest Gump here we come.

* Vi åker på träningsresor. Det är slut på degandet på stränderna på semestrarna och paraplyet i drinkarna byts ut mot ingefära och mynta. Vi vill göra något på semestern, springa barfota längs stränderna på morgonen, köra yoga på klipporna, simma långt i havet och komma hem till Sverige stärkta i själ och kropp. Vi vill dessutom ha med oss en PT, en massör och några gruppträningsinstruktörer på resan. Vi äter bra mat och sover bättre. Det kommer bli en invasion av profilbilder med solhälsningar i motljus på Facebook.

Kunde Bobby Ewing i Dallas kan du- swim slim

* Först kom löpningen. Sen kom cyklingen? Eller? Cyklingen är på smygande men fortfarande lite för dyr för att nå ut till alla. Nä, i år kommer det simmas mer, framförallt crawlas. Detta blir simingens år. Crawlkurserna kommer vara fulltecknade- överallt. Simma lugnt- nä- simma snygg och snabbt- så kommer det bli.

* Det kommer sättas in Twitter-funktion i alla crosstrainers, roddmaskiner och motionscyklar. Jag tränar, alltså finns jag. Dessutom syns det att jag är duktig. Twittertwitter.

* Antingen eller. Hitech eller neat. Ordet stenålder slår igenom även i träningssammanhang. Vissa pass springer man med alla hitechattribut som finns; iPhone med träningsapplikationer, pulsklockor med massa träningsanalysering, ultralätta funktionsplagg och med löpskor som är mer avancerade astronauternas månlandarboots. Andra löppass springer man barfota i ett sunkigt linne ärvt av farfar. Nakenjogging utvarnas med undantag för en pilbåge och två krigsmålade blodsträck på kinderna. Jogging blir jäging.

Vad tror du? ;)

14 kommentarer:

Träningsglädje sa...

sjukt bra! detta ska jag länka till! :)

jag tror på back to basics-stilen, typ friskis och svettisträning fast i upphottad variant (tuffare och hårdare - armyträning som finns i ett gäng olika varianter visar vägen) där man inte behöver några prylar á la pump. och så tror jag att det kommer finnas en extrem hitechutveckling som en motpol.

Miss Agda sa...

Superbra inlägg och visst är det helt tydligt att back to basics är här. Och det känns BRA!

Magnus sa...

Hehe, tack Sara. Jag har tittat på dina bilder från Åre- väldigt fina1 Jag ska själv dit om 2 veckor:) Gott Nytt År!

Anonym sa...

Kan mycket väl vara det BÄSTA blogginlägg jag läst under hela December.Snart kommer Mr Spinspirit få sitta i tvsoffor och prata trender och analysera framtiden inom branschen.

Gott Nytt År!

Magnus sa...

Tack ska du ha miss Agda:) Jag håller med, jag gillar basic jag med.

Anders sa...

Underbart. :-)

Och långkok är och har ALLTID varit det svarta. Finns inget bättre!

Back to Basic - Army Training in i gruppträningssalen, here we come! :-)

Cizzi sa...

Jag kan bara instämma och hoppas att du siar rätt =) Jag gillar det!

Matilda sa...

intressant!!!

jag hoppas att raw food är något som växer!

Snorkkis sa...

Ett verkligt bra inlägg! Och jag hoppas också att du har rätt; satt nickande mest hela tiden jag läste :)

Magnus sa...

Tack för alla vänliga kommentarer:) Hoppas ni får ett riktigt Gott Nytt År.

Annika sa...

Hehe, mycket bra skrivet! Genomtänkt och jag skriver under det mesta :) Gott Nytt År!

Magnus sa...

Tack Annika! God fortsättning på 2010 och hoppas det blir ett bra blog-år! :-) M

Therese sa...

Haha! Vilket roligt inlägg, och du har verkligen prickat in en hel del schyssta poänger. Proteindrinkarna byts mot leverpastejmackor... :D Ska bli spännande att se snubbarna på mitt gym med en liten macka i handen istället för den stora shakern.

Och jag håller nog med dig om det mesta, det känns verkligen som att folk är lite mer peppade på back to basics - och då handlar det också om att söka sig utanför gymmen och köra mer träning där den egna kroppen är motståndet, eller möjligtvis enkla, traditionella redskap. Inga monstermaskiner och inget lull-lull. Kommer att tänka på Reclaim the gym (www.reclaimthegym.se).

Och så fortsätter vi springa. Längre och längre. Lite egodödande att inse att man inte är ensam om ultradrömmarna, men jag har också en känsla av att allt fler springer längre och längre. I alla fall är inte femkilometersrundan den "normala" grejen att göra tre ggr i veckan längre, utan folk springer åtminstone en mil allt oftare.

Men som sagt, kul inlägg!

Magnus sa...

Tack Therese- jag kanske inte heller tror på leverpastejmackor jämt men man kan ju drömma lite:) Nu ska jag spana in din blog:)