fredag, december 04, 2009

Växtverk?


Jag har surfat runt på lite olika gymföretag och tittat på deras expansionsplaner inför framtiden. Vissa är ganska konkreta och anger siffror och tidshorisont på sin expansion. Andra är mer diffusa men en sak är säker, ingen ska sluta växa! Tittar man på samtligas marknadsanalyser så verkar de tro det verkligen finns utrymme för att växa. Det är ganska vågade satsningar och frågan är om alla kommer gå hem. Lägg dessutom till alla mindre aktörer- eller är det på deras bekostnad? Vilka tror du kommer leverera? Är det realistiskt eller hybris?


World class- 20 anläggningar

World Class grundades 1983 av Ulf Bengtsson, och har sedan dess varit ledande i utvecklingen av den Europeiska träningsmarknaden. World Class finns idag i ett flertal länder med 40 träningsklubbar runt om i världen. I Sverige finns idag 20 klubbar som drivs på franchisebasis. Expansionen fortsätter och World Class står just nu inför en stor expansion på den svenska marknaden. Målet är att växa från 20 träningsklubbar till 40 klubbar i Sverige inom de närmsta åren. Vi söker därför nu ett antal duktiga och kompetenta medarbetare som är försäljningsintresserade och som har höga ambitioner att utvecklas till en bra ledare och på sikt kunna ta över ansvaret som platschef på någon av våra träningsklubbar.


Sportlife- 32 anläggningar

Sportlife är idag Västsveriges i särklass största friskvårdskedja. Det ger oss unika möjligheter att ständigt utveckla våra anläggningar och att ligga i framkant när det gäller utbud, kvalitet, personal och inte minst pris. Sportlife erbjuder generösa lokaler med fräsch inredning, där du kan träna i en trivsam miljö. På vissa anläggningar kan du också njuta av en skön stund i ett lyxigt Spa. Hos oss är det viktigt att alla människor känner sig hemma. Vår personal är välutbildad och vi använder oss enbart av licensierade träningsinstruktörer.

Sportlife har totalt 32 anläggningar i Västsverige och Stockholm. I vår har vi fått förtroendet att etablera en träningsanläggning i Göteborgs hetaste projekt. Vi är på plats när Sveriges nyaste fotbollsarena, Gamla Ullevi, öppnar. Målet är att inom tre år fördubbla antalet anläggningar till närmare 50. Vi vill vara tillgängliga för alla och alltid finnas nära dig. Hos oss får du professionell hjälp med dina målsättningar. Hos oss får du valuta för pengarna. Välkommen till Sportlife, friskvårdskedjan nära dig. Häng me’ du också – 60 000 medlemmar kan inte ha fel!


SATS- 114 helägda anläggningar, 40 franchise

SATS är Nordens ledande träningsföretag med 114 helägda center. Drygt 40 center drivs dessutom på licens- och franchisebasis. SATS finns i ett trettiotal tätorter i Norge, Sverige, Danmark och Finland.
Över 200 000 medlemmar runtom i Norden
SATS har cirka 220 000 medlemmar på de helägda centren och drygt 60 000 medlemmar på franchise- och licenscentren. Licenscentren, som enbart finns i Norge, drivs under varumärket Spenst. SATS helägda center har närmare 11 miljoner besökare per år som tar del av SATS utbud av träningsprodukter - det största i Norden.
Drygt 220 000 gruppträningsklasser per år
På SATS helägda center genomförs varje år sammanlagt 220 000 gruppträningsklasser och 100 000 individuella träningsinstruktioner som leds av SATS licensierade instruktörer. Träningen som erbjuds är marknadens bredaste inom styrka och kondition, utförd individuellt eller i grupp.
Cirka 4 300 medarbetare som älskar träning
SATS omsätter drygt 1,3 miljarder SEK och har cirka 4 500 medarbetare, motsvarande cirka 1000 heltidstjänster, på sina helägda center. SATS är det näst största träningsföretaget i Europa, räknat i antalet träningscenter.
SATS ägs sedan december 2006 av Tryg i Danmark, ett företag som äger och utvecklar nordiska verksamheter som syftar till att skapa trygghet.


Fitness24seven- 36 anläggningar

Årets tillväxtföretag 2008
Vi är stolta över att berätta att vi 2008 blev utsedda till Årets tilläxtföretag vid Healthy Business Awards som delas ut i samarbete med Upplysningscentralen. Vi driver idag
36 friskvårdsanläggningar i Stockholmstrakten och Skåne och vi erbjuder ett brett utbud av träningsformer så som konditionsträning, styrketräning och stretching.

Vi söker lokaler
Vi söker lokaler i storleksordningen 200–800 m2 över hela landet. I de centrala delarna av Stockholm, Göteborg och Malmö är vi även intresserade av lokaler som är upp till 1300 m2 stora.

Önskemål på lokaler
Det är svårt att precisera exakt hur lokalen ska se ut då vi kan vara flexibla på både storlek och utseende. Många av våra anläggningar har ingen gruppträning så som aerobics eller spinning, vilket gör att omställningen av lokalen blir mindre i förhållande till många andra friskvårdsanläggningar. Besök gärna någon av våra anläggningar för att se vilken typ av lokaler vi söker.


Friskis&Svettis- 156 anläggningar

Nu är 4,8 procent av Sveriges befolkning med i Friskis&Svettis. Sedan år 2000 har medlemsantalet ökat med 106% till 477 665 medlemmar. Med Friskis&Svettis Fakta-akut har du möjligheten att alltid ha 100% koll när du ska skriva om en av Sveriges största folkrörelser.

• Friskis&Svettis består av 156 ideella idrottsföreningar. Motsvarande siffra år 2000 var 130 st. Nyaste föreningen är Friskis&Svettis Mora. Läs mer om Friskis&Svettis organisation här.
• 477 665 medlemmar år 2008. En ökning med 7,9% sedan år 2007 och en ökning med 106% sedan år 2000.
• Idag tränar 444 420 medlemmar i Sverige, 28 754 i Norge och 4 491 i Aberdeen, Bryssel, Helsingfors, Köpenhamn, London, Luxemburg, Paris och Vanda.
• 4,8 procent av svenska befolkningen är medlemmar i Friskis&Svettis. 16 Friskis&Svettis föreningar har över 10% av befolkningen på orten som medlemmar. Ytterligare 37 Friskis&Svettis föreningar har över 5% av befolkningen på orten som medlemmar. Hela listan hittar du här.
• 15 152 personer engagerar sig i en Friskis&Svettis förening. 6 710 är ledare/instruktörer och 6 107 är värdar/receptionister. 546 personer, dvs 3,6% av totalen, är anställda i en förening.
De flesta av de anställda har också ett ideellt engagemang, som t ex ledare eller instruktör.
• 111 föreningar i Sverige, 37 föreningar i Norge samt föreningar i Helsingfors, Vanda, Köpenhamn, Bryssel, Paris, Luxemburg, London och Aberdeen.
• 817 nya ledare och instruktörer utbildades samt diplomerades/licensierades under år 2008. Friskis&Svettis utbildar sina egna ledare och instruktörer.
• 1978 startades Friskis&Svettis i Stockholm av Johan Holmsäter. Efter ett halvår hade föreningen 1 450 medlemmar. Friskis&Svettis Stockholm är idag Sveriges största idrottsförening med 60 101 medlemmar. År 1985 lämnade Johan Holmsäter sitt uppdrag.
• År 2009 är det år då Friskis&Svettis kommer att vara en halv miljon medlemmar.3 kommentarer:

Träningsglädje sa...

jag vill veta vad Du tror! :)

jag tror att det finns plats för fler med tanke på att det ändå är rätt få som tränar på gym. men jag tror att man måste nischa sig eller sticka ut på något sätt. t.ex. genom att satsa mycket på äldre eller andra inriktningar. ser också en enorm potential för de övriga klubbar som finns inom specifika sporter. om de bara blev lite bättre på att synas och höras skulle de kunna locka mångt mycket fler. jag tänker framförallt på olika kampsporter. yoga är en av de träningsformer som växt otroligt mycket och där man lyckas med sin nisch.

nu blev det en massa spaningar från en som inte är så insatt i själva gymträningsbranschen. men spåna lite kan man ju göra ändå.

Träningsglädje sa...

ja just det, jag tror på fler lyxträningsställen. precis som jag tror att 24/7fitness kommer slå rejält där de öppnar. det finns nog stora målgrupper för båda typerna av anläggningar!

Magnus sa...

Jag vet faktiskt inte. För folkhälsan är det bra såklart- även ur konkurrenssynpunkt.

Vissa av kedjorna har dock ganska röda siffror. Det är gasa bort från problemen med andra ord. Det kan bli en hit. Eller platt fall. Vi får se vilket.