tisdag, oktober 12, 2010

Framtidsscenario: Samma musik på alla gym


Jag läste en intressant tråd på träningsforumet funbeat igår kväll. En något förtvivlad instruktör beskrev att de på hans gym från och med nästa månad inte längre fick hålla pass med egen musik. Istället ska all musik som spelas på passen byggas på musik hämtad från företaget Musicpartner. Hur det kommer sig att ett gym väljer att  använda musik på detta sett är för mig ett mysterium. Urvalet till spinningpassen blev således begränsat, enligt tråden, till 4000 låtar. Jag förmodar att musiken skulle streamas men detta framgick inte av tråden. 

Skulle jag själv hamna i samma sits, att behöva välja musik ur en korg med mainstreamhits, skulle jag välja att sluta instruera, på stubinen. Självklart ska man använda musik som är lagligt anskaffad, men det borde också vara den enda restriktionen. Musiken är en otroligt viktig del av instruktörens uttryck och tar man bort friheten att välja musik dör själen i träningen. 

Musikrasist?
Överhuvudtaget blir gymbranschen mer och mer likriktad och stereotyp. De små gymmen försvinner, de stora kedjorna tar över. Det är i princip samma leverantörer av träningsprodukter överallt. Det pratas ibland om att kvalitetssäkra produktutbudet genom att förkoreografera  och styra klasser mer och mer. Frågan är om det blir bättre kvalitet och om mångfalden gynnas av detta? Är det rätt väg att gå? Vad tror du?

Skapa ditt pass på 10 minuter? Det passet verkar genomtänkt..

9 kommentarer:

Alexander Amprazis sa...

VI befinner oss i en rejäl gymbubbla eller boom just nu känns det som (se Kungsgatan i Göteborg. Fysike, 24/7-fitness, Sats, Friskis, förbi domkyrkan och du har Sportlife. Sedan en till Sportlife...) Till sist en till Sats...

Frågan är när bubblan spricker (om den spricker)och mindre alternativ blir konsumentens val (tex. ett renodlat crossfit-gym).

Många kunder är ju redan idag selektiva. Antingen tränar de bara spinning, bara gym, bara dansklasser. Bara löpning...

Frågan är om mindre alternativ är ekonomsikt hållbara, och så länge de stora gymkedjorna erbjuder kvalitet är kanske kunden nöjd? Rent, fräscht, trevliga instruktörer?

Kanske får vi se mindre gym á la kooperativmodellen. Det skulle jag tycka vara intressant. Gå ihop ett gäng, köpa en källarlokal + spinningcyklar och bara köra grymma cykelklasser.

/Alex

Annica sa...

Hemska tanke! Musiken är verkligen själen i ett pass och oerhört viktig både som instruktör och deltagare. Det är ju de pass där instruktören själv står för musikmixen som är populära. Det är en sak att ha temaklasser under en begränsad period såsom schlager eller We will rock you, men inte som stående inslag varje dag i veckan. Tror att mycket av glädjen med att vara instruktör försvinner och jag tror faktiskt att deltagarna kommer att lessna i längden om de likadana mainstreampassen tar över. Men jag kanske är mer kräsen än den vanliga gymbesökaren :)

Katarina M-I sa...

Nej, jag känner inte att detta är detsamma som att kvalitetssäkra.
Jag tror man måste gå mycket djupare än så, man måste fråga sig vad gör vi, varför och vart ska vi?

Funktionell konditionsträning is the shit. Inte bara trampa en cykel till förbestämd musik, sitta/ stå, lite jumps, öka motstånd fyra ggr i refrängen.

Jag ger mitt lilla bidrag, plockar med mig sådant jag vet funkar in i salen. Same shit, same heart!

Magnus sa...

Alex

Bra analys! Jag hade ju gärna set att någon form av idrottsgym. Jag tror ändå på mötet och utbytet av träningstips på gymmen med människor med olika idrottsbakgrund. Många av de produkter som tas fram görs av personer som är lite hemmablinda i fitnessbranschen, då blir produkterna lite krystade.

Magnus sa...

Annica

Ja, jag håller med, musiken är själen. Dock tycker jag det överordnade uppdraget att ge bra kvalitativa pass- att veta vad man ger. Där tycker jag det finns mycket att jobba på!

Magnus sa...

Katarina

Vi jobbar på- i olika landsändar- men ändå:) Hoppas vi kan få gå på ett pass hos varandra någon gång:) Keep up the spirit:)

Anonym sa...

Hej min vän!
Vi har kikat och även testat på Musicpartner lite, och så fungerar det verkligen inte.
Du kan (i teorin iaf) använda dig av all musik som finns lagligt tillgänglig och användbar.
Vad du däremot inte får göra (såvitt jag vet) enligt upphovsrätt är att mixa, men det får du ju å andra sidan inte göra annars heller egentligen..
Just nu har vi beslutat att inte använda systemet. Av flera anledningar.

Jag kan bara instämma i att den dagen vi inte får mixa och välja vår egen musik kommer jag sluta instruera Cykling då passupplägget och mixandet/musiken är det jag tycker är nästan roligast just nu. Som tur är har jag ju dock din favorit RPM kvar då.. :P

Ha det bäst!
/J

Magnus sa...

Jim

Ok, som sagt, jag har fått informationen av en annan part. Det låter ju som en annan grej om man kan välja av ett större urval. Är det samma utbud som iTunes eller spotify är det en annan sak.

Men som sagt, just mixningen är ju något som ger flow i passen. Jag har svårt att fatta att en dj får mixa vad som helst på krogen men när man gör det i en träingslokal är det olagligt? Om en dj mixar det på ett pass- är det lagligt då? Nej, jag tycker musikindustrin är lite smått absurd. De biter sig i svansen gång på gång.

Rpm ja.. det tar vi en annan gång;)

Ha det gott:)

Anonym sa...

All musik som finns streamad ska i teorin finnas tillgänglig..

Sen med mixningen hade jag samma åsikt och har ännu ej fått svar på det då vi valde att inte köra det..

Jotack det är väldigt mycket med just det som är väldigt ologiskt, inte alls som RPM.. :P
hahaha!!
Ha en underbar helg min vän!