torsdag, februari 26, 2009

Fett krig


Idag rapporterar en rad svenska medier(DN, DN, GP) en bantningsstudie gjord på fyra dieter med olika sammansättning av kolhydrater, proteiner och fett. Studien är den längsta och mest omfattande som gjorts och resultatet av studien visar att samtliga dieter är lika dåliga. Hela studien finner ni här.

Jag har de senaste dagarna läst om den senaste mode-dieten som är på tapeten nu, LCHF( Low Carb High Fat). Denna diet är den extremaste varianten av ett lågt intag av kolhydrater och ett stort intag mättat fett. Tyvärr omfattas inte denna diet i dagens rapporterade studie.

Anledningen till att jag fick upp ögonen för dieten överhuvudtaget  är att den framgångsrike triathleten Jonas Colting står bakom LCHF. Jonas skrev nyligen en artikel i Runners World( Läs på kostdoktorn) där han anklagar för AXA för indoktrinera och missleda många motionärer till alldeles för höga nivåer av kolhydrater på grund av en felaktig kost. Hans inlägg besvaras av en dietist från AXA som anser att Colting kastar sten i glashus då han är sponsrad av Red Bull som består av snabba kolhydrater. 

Är ni intresserade av att läsa mer finns det en hel del läsning på nätet. Den populära bloggen kostdoktorn är en av många PR-apparater för LCHF så man får ha detta i åtanke där det öses idel lovord om kosthållningen. I regel pratas det mycket litet om motion och man får i denna propagandamaskin inse att naturligtvis finns ekonomiska intressen bakom. Läs kritiskt och skaffa dig din egen uppfattning. 

 

6 kommentarer:

Anonym sa...

Exakt vilka ekonomiska intressen ligger bakom LCHF-kosten?

Magnus sa...

Försäljning av böcker. Seminarier. Intäkter från bloggar.

Anonym sa...

Vilket i sammanhanget är extremt lite jämfört med de enorma ekonomiska intressen som kolhydratindustrin omsätter.
(Misstänker att t.ex. Aftonbladets viktklubb omsätter betydligt mer pengar än kostdoktorn.)

Magnus sa...

Jag förespråkar vare sig det ena eller det andra. Men det är viktigt att belysa att kostdoktorn inte är en "neutral" blog utan klädd i de mest färgstarka LCHF-kläder som går att köpa. Sen får läsarna av bloggen naturligtvis själva anamma eller förkasta det som står där.

Anonym sa...

Helt rätt. Det som det pratas minst om tycker jag är att om man rör på sig mycket så bör kolhydratsintaget ökas.

Magnus sa...

Min ingång till de inläggen som jag skrev på kostdoktorn (http://www.kostdoktorn.se/njut-av-nyttig-mat#comments) var just hur de som tränar hårt ska äta. Är det fortfarande 5% kh som gäller då? Dieten syftar till att ställa om hela förbränningen av kroppen till att hämta energi av fett istället för kolhydrater. Det skrivs inget om hur proteinförbränningen påverkas t.ex. så det finns utrymme för granskning och frågor. Det pratas mest om vikten och väldigt lite om motion- kan man ordinera mat kan man väl ordinera motion?

Anhängarna av dieten läser det som de vill läsa- Colting går på LCHF och han har ju lyckats, dieten är förträfflig!
Men.. jag är helt säker på att Colting tränar en smula mer en genomsnittet för att uttrycka sig milt. Jag tycker Colting är en grym idrottsman men jag tycker att det är viktigt att redovisa att det ändå krävs snabba kh när man ska prestera. I Aktiv Träning (ny tidning) nr 1 feb 2009 frågar tidningen Colting vad han äter innan sina lopp. Han svarar såhär:

"Ofta går starten redan klockan sju på morgonen så den mesta energiladdningen sker dagarna före. Frukosten består av vitt bröd med organiskt jordnötssmör och marmelad samt kaffe. Till det dricker Jonas äppeljuice utspädd med vatten"

"Ute på långdistanstävlingarna som tar minst 4 timmar så dricker han sin egen sportdryck som består av protein, kolhydrater och mycket mineraler. Koffein får han genom att dricka Red Bull och Cola"

Till vardags äter han kanske LCHF men när det handlar om att tävla eller träna hårt så blir det betydligt mer kolhydrater.

Jag är som sagt vare sig för eller emot. Jag tycker däremot det förkommer en ganska obehaglig ton mot t.ex. Sahltin, Rössner, Claude Marcus och Pauluun som förespråkar andra metoder. Det känns allt annat än hälsosamt och lite jante-bittert.

Allt gott, M