tisdag, september 15, 2009

Såga en instruktör


Jag tänkte såga en instruktör. Kapa honom vid fotknölarna som den gamle fotbollsspelaren Keane gjorde i sina fornstora dagar. Inte så trevligt kan man kanske tycka vid första tanken. Det har ni såklart helt rätt i. Men, ni kan vara lugna. Jag tänkte nämligen såga mig själv. Jag ska förklara varför.

Jag läste mitt första inlägg jag gjorde på bloggen. Det är en presentation av mig själv gjord för dryga tre år sedan. Vissa delar stämmer fortfarande till viss del. Andra inte. Den delen som jag nu har lagt upp på sågbocken är denna:


Mina pass
Målet med mina pass är att Du främst ska få en god grundkondition- bättre "flås" i ditt vardagsliv. Med ökad syreupptagningsförmåga och med god kondition blir vardagen enklare att bemästra. Spinning är individuell träning i gruppform. Du bestämmer motståndet och anpassar din dagsform till passen.

Jag lägger oftast upp mina pass enligt vad många spinningmanualer kallar "bergspass". Med detta menas att man ska försöka ligga i ett pulsintervall mellan 65-80% av sin maxpuls. I detta intervallet arbetar kroppen effektivt och man kan hålla ut förhållandevis länge. Passen ligger oftast på en jämn nivå men ibland blir det brantare stigningar där pulsen kanske sticker iväg något högre.

All din kraft sitter inte i musklerna. Psyket spelar en stor roll att hitta fokus i träningen och tillsammans med musiken kan man ibland prestera över sin inbillade förmåga.
Spinning är även ett utmärkt komplement till annan träning- antingen till andra moment inom gymmets väggar eller för dig som tränar löpning, cykling eller annan konditionsrelaterad träning. Min ambition är att försöka göra nya pass varje månad.

Det är den fetlagda texten som idag sticker i mina ögon. Varför då? Jo, jag gjorde i princip bara en passtyp, "bergspass". Alla pass låg på en kadens på 60-80 rpm och i ungefär samma intensitet. Hur bra är det? Kan man utvecklas på cykeln då? Svar. Nej.

Min utgångspunkt när jag gör ett pass idag ser annorlunda ut, jag börjar i en helt annan ände än förut.
Jag börjar i det stora perspektivet, med långsiktigheten, hela terminens mål. Jag försöker sedan fördela styrka & uthållighet och fart & intensitet cykeln på månadsbasis. Intensiteten har fått en annan roll än att bara vara en siffra tack vare teknikutvecklingen med Activio.
Jag börjar med terminen i stort, skalar av i mindre och mindre beståndsdelar, allt detta innan jag en har börjat göra själva passet. Förr hörde jag en bra låt och tänkte: "den är bra att spinna till". Jag tog låten, mixade in den i ett pass och musiken styrde helt och hållet upplägget. Idag är det istället peridoiseringen av träningen och klassdesignens syfte som styr. Musiken är fortfarande verkligen lika viktig- men- den får rätta sig efter syftet med klassen. Det är lite mer komplicerat att göra klasserna- men det är mödan värt.

Den kunskap jag har nu hade jag inte för tre år sedan. Därför blev det nästan bara en typ av pass. Det rådde också en slags backlash från 90-talet att fart och högt tempo var dumt och farligt på spinningcykeln. 90-talet innebar mest hysteriska högintensiva pass med kadenser(tramptag/minut) över 120rpm och likaså superlångsamma sträckor under 50rpm. Det var träning som kunde vara till mer skada än nytta då knäna utsattes för för tung belastning.

När detta sedan ifrågasattes blev det nästan det omvända- bara backpass i 60-80rpm. Det var ungefär då jag själv började instruera. Stående raksträcka fanns i manualerna men användes knappt inte. Inte minst av undertecknad heller. Idag vet man bättre- det är säker träning på cykeln som gäller och stående raksträckor har kommit tillbaka men i kadenser som är hanterbara, mellan 85-90 rpm.

Jämför med löpning. Ska man springa en mil på en bättre tid så kan man förbättras till en viss nivå om man bara övar med att springa samma mil om och om igen. Det tar dock oftast stopp där. Men.. börjar man springa mer mångsidigt med intervaller med fart, backpass och ibland lite längre distanser så är chanserna mycket större att man sänker sin tid. Det fungerar likadant i cykling och vill man bättra på sin kondition i spinningsalen är principen densamma. Jag har mycket att tacka utomhuscyklingen, löpning och alla timmar i bassängen för detta.

Det andra verktyget för att kunna åskådliggöra passen på ett tydligt sett är möjligheten att använda pulsen. Vi har nu haft Activio-systemet i drygt 1,5 år och det är enligt mig den bästa fitnessprodukten som har hänt gymbranschen de senaste åren. Nu kan man verkligen köra passen som de är tänkta och det höjer kvalitéten för både deltagare och instruktörer. Pulssystemet har gett en helt annan dimension på spinningen, det är en ny träningsform. Denna reformation kan jag inte idag förstå att fler gym inte ansluter till. Hade jag fått bestämma hade jag kört med pulssystem på alla klasser eftersom det ger en helt annan kvalitét i träningen( om man kan sin pulsträning).

Mitt mål med mina klasser är fortfarande detsamma som i presentationen jag skrev för 3,5 år sedan. Jag jobbar för att den centrala träningen, hjärtat, ska förbättras och bli starkare. Idag är dock dina chanser betydligt bättre att förbättras på mina pass tack vare mer variation i träningen. Det är dags att revidera presentationen. Ut med det gamla, in med det nya.

Ni som går på mycket pass, deltagare och instruktörer, tycker ni att ni får variation på era pass?

8 kommentarer:

Cizzi sa...

Jag känner igen mycket i ditt resonemang. Speciellt att låtarna fick styra upplägget och inte upplägget som styrde valet av musik.

Men med activio tycker jag att jag har fått en ny dimension i träningen och instruerandet. Det läggs ner mer tid på ett syfte med passet, en tanke, en vision. Visst ställer det mer krav på mig som instruktör men det gillar jag. Jag vill ju utvecklas även i denna del av mitt liv. Ibland önskar ajg att alla instruktörer hade liknande inställning men av erfarenhet vet jag att så är det inte. Det finns många som är kvar på samma nivå som vi var på när vi började fastän de har många år på nacken.

Tobias sa...

Magnus!

Har förmånen att träna på Gymnasium som har ett fantastiskt gäng instruktörer. Försöker gå på olika klasser för att på så sätt få variation...även om man har sina favortier. Som du säger är bästa sättet att förböttra sin prestation variation. Vi använder ju också activivo på klasserna som ger en helt ny dimension till träningen. I kombination med ett genomtänkt, väl upplagt pass effektiviseras träningen markant. Att lära sig känna sina egna ansträngningsnivåer är väldigt användbart, såväl på landsvägscykeln som i löpspåret.

Att som deltagare känna att instruktören har ett genomtänkt syfte och en lånsiktig planering med terminens upplägg lyfter vilket gruppträningspass som helst. Man är ju där för att träna och ha kul tillsammans!

Har bara haft möjlighet att köra ett pass med dig, men det var långt ifrån vad jag skulle kalla ett standardbergspass! ;-)

Keep up the good work!

Magnus sa...

Cizzi

Vi är helt överens! Jag kan rekommendera dig att cykla lite landsväg också- då har man alla pusselbitar enligt mig och en grym grund att bygga pass.

Magnus sa...

Tobias

Tack för de vänliga orden! Vet du att det är just det du skriver som jag jobbar för! Kul när det når fram!

Jag håller med att Gymnasium har väldigt bra instruktörer plus att de är med och leder träningsutvecklingen. Det är en mycket spännande anläggning, ingen slump att de blev valda just till årets klubb förra året. Och.. är instruktörerna duktiga så är oftast medlemmarna likaså. Symbios när den är som bäst!

Hoppas det går bra med träningen och det blir säkert fler klasser på Gymnasium såsmåningom.

Allt gott!

Anonym sa...

Å därigenom dissade du dock underförstått 80% av svenska instruktörskåren.. ;)
But i love it! :D
Forza fartlekar..... ;) hahaha
/J

Magnus sa...

Inte mer än 80%.. jag hade hoppats på minst 90% ;)

Skämt åsido- det är ingen diss, det är en reflektion. Det är också ett problem för spinning som träningsform och det märks när många gym tappar deltagare. Fartlek, intervaller, distans, styrka osv.. det är ju inte direkt så svårt att variera.. om man vill.

Katarina M-I sa...

Detta är anledningen till att jag slutat gå på spinninpass. Med 10% kvar att välja på blir utbudet tyvärr magert.
Men jag tycker det är otroligt kul med spinning, därför utbildade jag mig till instruktör och kör lite extra utanför tävlingssäsongen.

Som aktiv cyklist lever man ständigt med en indelning av året. För att utvecklas behöver man variation och det tar jag med mig in i salen.

Det blir lite extra meck när man lägger på musiken till sist, men det är det värt!


/Katarina

Magnus sa...

Hej Katarina!

Det låter ju väldigt tråkigt att det blir resultatet- att lämna spinningen menar jag. Jag tror en vanlig ingång till att bli spinninginstruktör är att många tror att det är den "lättaste" formen av instruktörsskap, det är "bara att cykla". Men, jag skulle nästan vilja säga att med friheten att kunna designa ett pass så ställer det högre krav på instruktören och det klarar många tyvärr inte av. Jag är egentligen mer simmare än cyklist idrottsmässigt men principen att lägga upp sin träning är ganska lik när man skalar ner det till "central hjärtträning". Jag började cykla landsväg i våras och det har givetvis berikat mig som instruktör.

Jag har förmånen att köra med puls(activio) på mina klasser och det är ett verktyg som har gett helt nya förutsättningar för mig, och framförallt, för mina deltagare. Med pulssytemet kan jag verkligen lägga upp mina pass som kvalitativ träning. Dessutom märker man att deltagarna är väldigt hungriga på att träna seriöst och lära sig något samtidigt. Winwin!

Nu ska jag titta in på din sida:) Allt gott,

Magnus