söndag, januari 25, 2009

Moment E22


Bloggaren Håkan Karlsson utlyste en tävling där han efterfrågade den matprodukt som hade flest E-nummer. Rydbergs lätta skagenröra vann med hela 22 E-tillsatser. Listan på numren ser närmast ut som en vägbeskrivning  från en navigator i Europa!  Läs i SVD

Vinnaren- grattis!

Det hittades även en räka i denna röra. Rydbergs har vägrat kommentera händelsen;)

– Eftersom det är en lättprodukt måste majonnäsen bort och ersättas av vatten. För att det inte då ska bli en soppa och för att den ska hålla krävs att man stagar upp produkten med olika ämnen. Flera ämnen kräver i sin tur andra ämnen för att fungera, kommenterade Mona Haldo, kvalitetsansvarig hos tillverkaren Food Mark.

Det är detta som kallas för moment E22. Det krävs substanser som kräver andra substanser för det inte ska bli pannkaka av allt. Förlåt.. soppa menar jag. Gränsen är hårfin mellan skagenlightröra, soppa och pannkaka. Så mänga ingredienser och så lite substans. Eller tvärtom ska det vara.  Så många substanser och så lite ingredienser. En enda röra. Skagen light it is!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet är inte alla tillsatser. Problemet är först och främst att dagens människor inte vet hur mat skall lagas. Om våra barn fått lära sig att laga mat från råvaror när de har hemkunskap (om detta ämne fortfarande finns) då hade de kunnat genomskåda fabriksmaten.
Om man har tur att hitta en köttaffär finner man att en riktig biff kostar 350 kr per kilo, det är ungefär dubbelt så mycket som biffen skulle ha kostat hos ICA/COOP/HEMKÖP. Men biffarna hos COOP/ICA/HEMKÖP är inte naturliga, de har preparerats och innehåller ofta extra salt och extra vätska. Därför kan ofta biffar som köps hos COOP/ICA/HEMKÖP bli mera kokta än stekta på stekjärnet. Detta gör kanske inte så mycket för de som inte smakat en vanlig stekt biff, men för oss som vet hur stekt biff skall smaka är biffarna hos COOP/HEMKÖP/ICA inget alternativ.
Sedan kommer problemet med alla de som bara äter lagad mat hemma lördag och söndag och då aldrig får någon husmanskost. Det blir hemkörd pizza eller någon konstlad rätt som det skrivits om i någon mattidning. Konsekvensen blir att den uppväxande generationen inte reagerar över industrimaten. Se på korvarna i köttdisken. De innehåller ofta mycket lite kött. En bra korv skall ha gjorts på 90 - 120% kött. (Tänk på att en del av råvaran försvinner vid korvtillverkning) Hur mycket kött har använts för att tillverka korvarna som våra barn äter i skolorna?
Nästa problem är hälsokostdebatten. Industrin kan tillsätta "nyttiga tillsatser" och hänvisa till en trend i hälsobranschen. Dessa trender varierar och hur vet vi att vi får nyttig mat när vi äter hälsotrendriktigt? Det ända vi vet är att vi följer en trend, i övrigt kan industrin blanda i vad de vill.
Det är dags att byta ut livsmedelsingenjörerna mot människor som kan laga mat med naturligt förekommande råvaror och som inte blandar upp bra produkter med billiga kopior.

Magnus sa...

Tack för den långa kommentaren!

Jag håller med. Däremot tycker jag att det är ett problem att mat får mer och mer mat får extratillsatser. Konsekvenserna av att tillsätta industriellt framställda substanser kanske inte visar sig förrän om 20, 30, 40 år. Vi vet knappt hur dessa substanser kommer påverka kroppen i form av cancer, fertilitet eller nervsjukdomar t.ex.

Inte minst tycker jag det är ganska äckligt när man läser att det finns 22 E tillsatser, fler industriella ämnen än natutliga. Man undrar ju vad Rydbergs själv tycker( inte någon kampanj mot dem- det finns hur många som helst fler).

" -Eftersom det är en lättprodukt måste majonnäsen bort och ersättas av vatten. För att det inte då ska bli en soppa och för att den ska hålla krävs att man stagar upp produkten med olika ämnen. Flera ämnen kräver i sin tur andra ämnen för att fungera, kommenterade Mona Haldo, kvalitetsansvarig hos tillverkaren Food Mark."

Stadga produkten? Substanser som kräver substanser- lite moment 22( passar bra i sammanhanget- moment E22 kanske det ska heta!) ? Det låter ju lite sjukt! Är det mat man pratar om?

Enkelt förnuft är det som fortfarande gäller. Ät mindre istället för lightprodukter, mångsidig kost och motionera några gånger per vecka.

blomfluga sa...

jag har läst båda böckera av Mats och på skoj letade jag efter kött av bra kvalitet och upptäckte (till min förvåning) att det inte är någon större pris skillad på vissa ställe ett exepel är här:
http://www.akerbogardsbutik.com/5.html


"Vi erbjuder nötkött från djur som har fått beta fritt och bara ätit naturligt odlat gräsfoder. Alla djur är pigga och friska och kan tack vare luftiga vinterstallar gå ute året om. Kött från nötkreatur som har fått beta fritt och bara äter gräsfoder är nyttigt och köttets naturliga fettinnehåll blir av en bättre kvalitet."

står det att läsa..där ska vi köpa köt ästa gång!!!

Anonym sa...

Intressant inlägg. Det låter ju inte hälsosamt någonstans med Enummer som måste finnas för att bära upp andra Enummer.

Joakim sa...

Idiotförklara inte konsumenten. Var och en är fri att välja sin matkasse beroende på tid, ekonomi och smak..

Ur hälsoperspektiv har antalet E-nummer ingen betydelse utan det är mängden av specifika E-nummer som är helt avgörande.

Ha De Gott Joakim

Magnus sa...

-> Blomfluga.

Jag kollade in ditt länktips och det såg trevligt ut! Lantligt och fint!

-> River

Det låter inte så trevligt oavsett om det är farligt eller ej. Såg att din blog var uppmärksammad via sparkibaken- kul!

-> Joakim

Jag har inte idiotförklarat någon alls- möjligen skrivit satiriskt om producenten Rydbergs och det tycker jag är ganska berättigat. Att välja en bättre produkt har inte med tid att göra- möjligen handlar det om pengar. Det kanske t.om. är bättre att välja en fet skagenröra från delikatessen men det beror naturligvis vad mer som finns på tallriken.

Poängen med inlägget är att uppmärksamma att vissa produkter är mer av en industrivara än ett naturligt livsmedel. Tanken att det behövs en substans för att "stadga" en annan substans känns rent matfilosofiskt ganska snuskigt. Det kanske inte är farligt, ej heller speciellt tilltalande.

Jag har inte heller påstått att det är antalet E-nummer som avgör hälsovådligheten. Tävlingen jag länkade till gick ut på just finna största antalet E-nummer och det är väl mest för att väcka en debatt, inte ranka den farligaste produkten.

Anonym sa...

Så många e-nummer i en liten låda. Galet...

Magnus sa...

Ja, galet många. Känns lite snuskigt om man ska gå på magkänslan.