fredag, januari 16, 2009

Maxpulstest 22/1


På torsdag den 22/1 kl 18.10-19.10 är det åter dags för ett maxpulstest på Sports Club. I och med testet utgår min ordinarie klass. Jag kommer finnas på plats men testet leds av Anette. Hur går ett maxpulstest till?


Testet genomförs i spinningsalen och går till som ett kort explosivt pass. Vi kommer att börja med att värma upp och jobba igång värme och puls innan testet sätts igång. Testet i sig tar ca. 10-12 minuter och kan liknas vid en stegrande backe som blir tuffare och tuffare ju längre man cyklar, ett s.k. stegringstest. Pulsen ökar enligt en trappa för att avsluta så tungt och snabbt man kan. I början är stegen längre och mot slutet går man hårdare på för att balansera mjöklsyran och försöka hålla sig pigg i benen så länge som möjligt. När repektive cyklist har nått sitt max släpper denne bara motståndet och rullar ut. Eftersom vissa tar lite längre tid på sig medan andra är snabbare mot max får man vänta in alla inför en lång nedvarvning och stretch. Vi gör testet med actvio och filmar av duken med videokamera så all koncentration och fokus kan riktas mot träningsprestationen.

Ett absolut måste är att man är 100% frisk! Vill man sedan nå ett så bra resultat som möjligt bör man dessutom vara:

1. Utsövd

2. Träningsfri 1 eller 2 dagar innan

3. Ha ätit ett lättare mål någon timme innan testet.

Lycka till med uppladdningen så ses vi på torsdag! Glöm inte att anmäla dig på listan i receptionen- antalet platser är begränsat!


2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh va inspirerande att läsa om att ni anordnar ett maxpulstest på er anläggning!
Jobbar som spininstruktör på StepIn i Östersund och arbetar med Activios system.
Än så länge har vi inte anordnat något maxpulstesttillfälle för våra kunder, men det är på gång. Detta var mycket bra info!

Magnus sa...

Tack för din kommentar Jenny!

Ja, vi har gjort det två gånger nu och det har varit ett fantastiskt tryck för att få testa sitt max. Jag ska tillägga att vi har tagit fram testet med vår samarbetspartner cykeltränaren Mattias Reck(www.reck.se) som ägnar sig åt tester proffesionellt. Första gången föranleddes testet med en timmes pulsföreläsning.

Vi ser det som snudd på nödvänligt att kalibrera våra medlemmar med ett maxpulstest så det kan träna effektivt och optimalt. Det är ganska många som avviker från 226-ålder, speciellt de som är 30+. Det blir också ett större intresse för pulsbaserad träning och att göra testet i grupp sporrar på ett bra sätt.

Nu ska jag spana in din blog!

M