Ganska väntat kom gårdagens beslut om att ta bort solarierna från SATS mötas av kritik. Vad SATS medlemmar säger lär man ju får höra direkt på anläggningen. Nyheten är numera en riksnyhet( Svt, Exp, GP)
Men, nu har Ultra Tan AB som företräder solariebranschen kommit med svar på tal och hävdar att WHO´s rapport är jävig och falsk. Läs deras replik nedan:
Falsk forskningsrapport bakom Sats beslut
2009-11-20 11:23
Träningskedjan Sats beslut att ta bort alla solarier från sina anläggningar har fått stor uppmärksamhet i media. Vad många inte känner till är att den forskningsrapport som ligger till grund för beslutet blivit grundligt sågad av andra forskare.
– Den forskning som kommit de senaste åren pekar på att sol är nyttigt för oss, säger Roland Laurent, styrelseledamot i Solarieföreningen. Läs mer.
I rapporten ”Artificial UV Radiation and Skin Cancer” från The International Agency for Research on Cancer (IARC) påstås att solariesolning i unga år ökar risken för hudcancer senare i livet. IARC är sponsrat av kosmetikaindustrin som varje år tjänar stora pengar på solskyddskrämer.
En internationell forskargrupp har dock avfärdat påståendet som falskt och vilseledande. Och de har stöd i en EU-finansierad studie som inte fann något som helst samband mellan solariesolning och hudcancer.
IARC:s rapport vill göra gällande att ”användandet av solarier före 35 års ålder ökar risken att få hudcancer (melanom) med 75 %". Organisationen Sunlight Research Forum (SRF) lät ett antal internationellt välkända forskare titta närmare på studien. De avfärdade studien som ”spurious” (enligt ordboken ”falsk, oäkta, förfalskad, hycklad”).
Enligt en av forskarna, dr Frank de Gruilj vid Institutionen för Dermatologi (läran om huden och dess sjukdomar) vid center för medicin vid Leidens Universitet i Holland, går det inte att bestämma om hudcancer beror på sol ute eller sol inne.
Andra forskare har dessutom hävdat att negativa solråd i sig riskerar att öka antalet cancerfall, då solen är vår viktigaste källa till D-vitamin, vilket i sin tur är det viktigaste skyddet mot cancer i allmänhet. Och solarier är lika bra på att generera D-vitamin som ”naturlig” sol. (Se relaterade releaser.)
Inget samband mellan solarier och hudcancer
Ad Brand, som leder SRF, säger vidare att IARC helt utelämnade en viktig europeisk studie. Några korta fakta ur och om studien som IARC ignorerade:
Studien finansierades av EU och genomfördes av Luxembourg Health Institute.
Studien gäller solariesolning och risken att utveckla melanom hos 18 – 49 åringar.
Studien behandlade 622 fall av melanom och patienternas exponering i solarier och i naturlig sol.
Kontrollgruppen utgjordes av 649 personer i sex europeiska länder.
Nivån vad gäller solning var högre än i någon tidigare studie i samma ämne.
Ingen koppling hittades mellan melanom och solarier.
Ingen koppling hittades mellan spenderad tid i solarier och risken att utveckla melanom. Detta oavsett om personerna hade solat mycket eller litet i solarium.
Ingen koppling hittades mellan solariesolning före 19 års ålder och melanom senare i livet.
Ingen koppling hittades mellan högt användande av solarium och melanom.
– Solarier erbjuder alltså inte bara ett kontrollerat sätt att bli brun, utan kan även för-hindra D-vitaminbrist, tillägger Christina Lorenz, ordförande i European Sunlight Association (ESA). Hon fortsätter:
– I ett solarium kan du få ett individuellt program som tar hänsyn till din hudtyp, soltid med mera så att du blir brun, inte bränd.
Oavsett om du solar inne i solarium eller ute i solen ska du givetvis undvika att bli bränd.
Fakta om D-vitamin (mer information hittar du i relaterat material)
Enligt ett flertal forskarrapporter från världen över (se relaterat material) har D-vitamin en starkt förebyggande effekt på cancer, hjärt/kärlsjukdomar, benskörhet. Dessutom stärker D-vitamin immunförsvaret.
90 % av vårt D-vitamin bildas av huden när den utsätts för UV-ljus.
Det spelar ingen roll om UV-ljuset kommer från ett solarium eller från solen.
Fakta och källa till studien
Du kan ladda ner en sammanfattning av studien, ”Johan Moan, Zoya Lagunova, Emanuela Cicarma, Lage Aksnes, Arne Dahlback, William B. Grant, Alina Carmen Porojnicu: Sun-beds as Vitamin D Sources” på www.sunlightresearchforum.eu.
4 kommentarer:
lustigt. och på en sådan där minienkät de haft i tidningen med frågan "ska du sluta sola?" var det en kille som svarade "nä jag har aldrig hört att det ska vara dåligt". hallå? what planet are you from?
@Träningsglädje. Antagligen är killen från den här planeten, och dessutom väl uppdaterad på modern solforskning. Som bl a visar att män som solar mycket löper halverad risk att få cancer i prostata. Det dör 10 gånger fler i prostatacancer än i malignt melanom. You do the math.
Två veckor i Thailand motsvarar f ö 250 solariebesök. Vem solar 125 gånger i veckan?
Läs gärna min artikel på Newsmill; http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/25/stralsakerhetsmyndigheten-riskerar-tusentals-svenskars-liv
Jag tar mig friheten att svara även om frågan kanske inte var riktad till mig:) Det är ju min blog:)
Jag får nog hålla med träningsglädje om man är helt ovetande om att det finns forskning som talar att solarium kan vara skadligt så är man inte vidare upplyst.
Det låter som du jämställer vanlig sol med solarium? Är det rätt uppfattat?
jag tycker att det är strongt av SATS att våga gå i bräschen och ta denna jobbiga fråga. Även om det finns mer forskning att utföra innan man vet mer i detalj no skador av solarium så kan man ju ge frngan the benefit of a doubt så att säga, ta bort då det är sannolikt att det är ksadligt och bidragande till hudcancer. och, om det skulle (mot all förmodan) visa sig vara MINDRE farligt än man tänkt så är ju knappast någon skada skedd!
Skicka en kommentar