söndag, mars 29, 2009

Ny ägare


Bästa medlemmar på Sports Club,

Idag har ni alla fått ett brev där ni kan läsa att Sports Club från och med tisdag den 31 mars ingår avtal med  Sveriges näst största kedja Sats. Sports Club blir numera istället ett Sats-center. 

Vårschemat kommer fortsätta löpa enligt befintligt schema. Frågor om avtal hänvisas till vår reception, tel 031-20 68 50. För dig som medlem kommer ditt träningskort gälla med de villkor som de som ingicks när du skrev in dig som medlem. 

Mer information ges inom kort!




tisdag, mars 24, 2009

Lance i ambulans

Lance Armstrong krashade rejält i Kastililen runt och fick föras till sjukhus i ambulans med en fraktur på nyckelbenet. Nu är Tour De France satsningen i fara och starten i Giro d´Italia i maj är högst osäker. Tråkiga nyheter.( DN, SVD). 

Otursförföljd

lördag, mars 21, 2009

Cabriolet


Man kan inte få lite för vår just nu. Vädret har varit underbart idag. Det blev t.o.m. en liten kaffe på balkongen. 


En ostädad balkong i motljus

Vårlöks


Okej

Sitter med frukostkaffet och läser DN, cykeltidningen kadens samt förströsurfar på nätet. Spotify med Salem al Fakir( numera bara Salem)Thåströms nya skiva håller sällskap. En kontrastrik mix av musik men båda väldigt bra. Jag funderar på ett lätt spinningpass kl 10.15- känner mig lite rastlös.

Jag har haft lite svårt att sova med en ganska svullen kind men som idag är betydligt bättre. Tittade just på hemnet och på sommarhus i Blekinge-trakten. Jag brukar ha lite svårt för just mäklarbeskrivningar som ofta frossar i adjektiv och snudd på överoptimistiska beskrivningar- kallar ettor för våningar, överexponerar bilder så det ser ut som jesus står utanför fönstret och sprider platinavitt ljus in i köket, bilder på färsk koriander i kontrast till jordens fulaste köksluckor, o.s.v. Men.. ibland är det på andra hållet. Bildsökte som sagt på fritidshus och istället för en fruktkorg i motljus dök denna bild upp som "teaser" för att sälja denna sommarstuga. Hehe. 

Det blir extra kul när man läser beskrivningen som berättar om fantastisk havsmiljö och ett fint annex. Då väljer man att lägga upp en bild på en smått snuskig toalett istället. Bra tänkt;)

torsdag, mars 19, 2009

Käftsmäll


Väl hemma efter besöket på käkkirurgen. Det gick bra och en eloge till den trevliga och omhändertagande personalen. Nu på kvällen kommer hungern och det är inte helt lätt att äta när man bara kan använda ena sidan av munnen när halva ansiktet är lamt av bedövning. Det blir keldasoppa med lite förstärkning av kräftstjärtar. I takt som bedövningen släpper så ackumulerar en ganska massiv huvudvärk. Lite mat, några panodil och soffläge coming up efter maten. Godnatt;)


Vår!

Våren har kommit på allvar idag, solen skiner och fåglarna kvittrar. Det är verkligen sådana här dagar man går och längtar efter andra dagar när molnen ligger tätare och regnet häller ner.


Tyvärr kan jag inte njuta fullt ut  av vädret idag. Jag har lite fjärilar i magen eftersom jag om en halvtimme ska bege mig till käkkirurgen och operera ut en visdomstand. Inget farligt men heller inte så angenämnt. Framförallt inget som stimulerar ekonomin. Jag hoppas att det läker snabbt så jag slipper vika bort pass men kvällets pass får Martin B ta hand om. 

Hoppas ni får njuta av det fina vädret i alla fall och kör hårt med Martin ikväll!

M


onsdag, mars 18, 2009

Engelsk fetmastudie

I SVD idag står en artikel om en fetmastudie gjord i Storbritanien. Studien behandlar fetma och man har kortfattat uttryckt tittat på sambandet BMI kontra livslängd. Ett BMI mellan 22,5-25 ger längsta livet. Högre BMI kan förkorta livslängden från 2 till 10 år. Rökning är fortfarande det som drabbar hälsan värst och det är först vid BMI uppåt 40 då fetman har större dödlighet.

tisdag, mars 17, 2009

iTunes topp 14

Tittade nyss på iTunes försäljningslista. Fy tusan. Melodifestivalen har fullständigt smittat ned hela butiken. Inte vackert.



Men det släpps istället riktigt bra musik nu med- spännande svenska Name the Pet som är med på Zonspinningen t.ex. Salem al Fakir, Depeche Mode och Röyksopp är på gång. Vill ni ha lite tips och innehar spotify så klicka här- detta är sånt jag gillar just nu- mestadels nytt.

Rekord i antirekord


Inatt satte Therese Alshammar återigen nytt rekord, denna gången världsrekord, på 50 m fjäril med tiden 25,44 s. Men glädjen blev kortvarig då Alshammar simmade med dubbla dräkter, d.v.s.  att hon hade en baddräkt under race-dräkten. De nya reglerna som trädde i kraft för två dagar sedan tillåter inte detta och därför gäller inte rekordet. Dräkter och Alshammar rimmar illa, hennes dräkt sprack på OS i Peking innan start. (SVD, DN, Aft)

För mindre än en vecka sedan slog hon europarekordet på 50 fjäril i Tokyo men rekordet gick i stöpet då hon missade att lämna dopingprov. Två sumpade rekord inom loppet av två veckor. Det måste vara lite av ett rekord i sig, om något mindre prestigefullt.

söndag, mars 15, 2009

Playlist mars


Dagens spellista: 

My Culture- Maxi Jazz & Robbie Williams 
Nothing to Worry About- Peter Bjorn and John
Soul Magic (Swag remix)- Swag
Put 'em High ( Axwell Remix)- Stonebridge & Therese
Shine On (EDX Dubai Skyline Remix)- Degrees of Motion
Ce Matin La- Air
Valerie (Feat. Amy Winehouse)- Mark Ronson
Attack Ships On Fire- London Elektricity
Crystal (digweed & muir bedrock mix)- John Digweed
The Drummers of the Earth- The Eclectics
Blue Lotus- Fauna Flash
Gabriel (original)- Lamb
La Cienga Just Smiled Ryan Adams

Bra kört idag!

Öppet hus


Det är ett klart vårtecken när balkongdörren står på vid gavel och fåglarna kvittrar utanför. Härligt. Det blev en ganska lång löptur idag. Löpning från kapellplatsen till Skatås och sedan 8an där ute. Det var många ute idag. Jag blev ganska kall i kroppen efter löpningen i Skatås och hade egentligen tänkt springa hem- en det fick bli en spårvagn hem. Jag vet inte exakt hur långt det blev men det längsta på länge vilket Lance Armstrong grattade mig på i iPoden. Jag har inte riktigt kalibrerat rätt med Nike+ så får finjustera till nästa löprunda. Efter avslutat pass så får man alltså en liten gratulation av antingen Lance eller Paula Radcliff. Känns skönt med lite support:) Ikväll är det vik för Anette på spinningen. Och imorgon vik för Ampi. Tisdag blir vilodag. Hoppas solen lyser då med. Hoppas.

Spring


Spring. På engelska; vår. På svenska; ja, spring! Idag passar det extra bra när solen skiner, fint vår- och löpväder. Regga dig på Nike + och utmana tjejerna. Eller killarna. Ut och spring. Jag är i samma lag som Zlatan och Federer. Det borde bli vinst;)

lördag, mars 14, 2009

Masterpiece


Repeat, repeat, repeat.. ja, ni fattar, den är grym. 

En liten nyhet


Häromdagen lanserade apple den nya generationen shuffle. Den är pytteliten och ser ut som ett cigarett-etui till Pippis apa Herr Nilsson ungefär. Designen är sparsmakad- snudd på tråkig och väl minimalistisk. Den är förmodligen perfekt till träningsbruk och spellistorna läses upp  på med mac´s robotröst. Jag hade gärna sett lite fler färger men det kommer säkert såsmåningom. Nytt är alltid kul men detta är nog inte det mest spännande apple presenterat på senare tid.

Pytteplayer

TrainCake


Månadens träning 30 dagar tillbaka i form av ett litet tårtdiagram hämtat från funbeat. Funbeat är en träningsdagbok som är gratis och finns på nätet. Ett enkelt och smidigt sätt att logga sin träning. Där finns även ett forum som man kan diskutera det mesta som rör kost och träning samt att man kan lägga ut sina löprundor och mäta dem ungefär som på google earth. Tanken med diagrammet nedan är att tårtan ska få en cykeltårtbit samt att styrketräningsbiten( bilden missar en nolla- 30 är iaf 10ggr mer än 3..)  och löpbiten ska öka.

Idag ska faktiskt löp-biten öka lite. Skatås och trialskor here I come;)

Heta Hingstar








torsdag, mars 12, 2009

Vårkänslor

Våren närmar sig. En -08 eller en -09, det är frågan. Nya ramen (översta) är onekligen riktigt läcker. Hm. Vi får se. Frossa själva vidare på CykelCity

onsdag, mars 04, 2009

söndag, mars 01, 2009

Bilder på FaceBook!


Är ni intresserade hur det såg ut på aktivitetsdagen med Brazil-tema på Sports Club? Titta in i vår FaceBook-grupp! Länk!

SpinningVasan


Jag skulle vilja säga tack till Sports Clubs duktiga tjejtrio som med bravur och energi peppade en sånär som proppfull spinningsal idag under 180 minuters cykling. Banprofilen fanns på plats och likaså en pyntad spinningsal i svenska färger. Givetvis fick deltagarna lite energi-påfyllning i form av blåbärssoppa, kexchoklad och bananer. Energi, svett och kämparglöd- precis som det ska vara på en Vasa!

Hanna, Anette och AnnSofie( Ampi)

Bra jobbat av både cyklister och instruktörer! 

Lördag part 2, Wellnessmässan


Vasaloppet rullar på här i bakgrunden. Daniel Tynell vann precis. Kul!

Direkt efter spinningpasset blev det ett snabbt ombyte och en minitaxi med destination Svenska Mässan. Jag skulle möta upp chef Magnus och Caroline som jobbar i receptionen på Sports Club. Vi hade bestämt oss för att gå på några föreläsningar på Wellnessmässan.

Sports Clubs chef Magnus och Caroline, receptionist  på SC 

Föreläsning 1 var nutritionisten Fredrik Paulún som höll ett föredrag om sin senaste diet, isodieten som är en blandning av det "bästa" av flera andra dieter som t.ex. Atkins och GI. 

Fredrik Paulún

Föreläsningen var endast 30 min( alla föreläsningar var bara en halvtimme) så det blev ett rasande tempo om sammansättningar av kolhydrater, proteiner och fett. Palulún var påläst och gick in på allt från mättnadskänsla till långa och korta mättade fettmolekyler. Bra föreläsning även om det var mer än tydligt att det går att köpa en bok om detta. 

Nästa föreläsning var ett tips av Caroline, Ralph Peeker som Caroline hade hört som föreläsare och lärare på läkarprogrammet. Han är till vardags är docent och överläkare i urologi vid Sahlgrenska. Föreläsningen behandlade allt från testosteronets verkan och effekter på män såväl som sekundärt på kvinnor. Det blev mycket humor och en skön och ganska lättsam inställning till alltfrån  förstorad prostata till erektionsproblem.  Det bjöds i förlängningen på en hel del skratt mellan mig, Magnus och Caroline om detta. 

Ralph Peeker

Sist ut var Kari Martens som  genomfört en Deca Ironman i Mexico. Detta är alltså en extremvariant av triathlon då man kör 380 km simning, 180 mil cykling och 420 km löpning på tio dagar. Kari hade dessutom helt ändrat livsstil, från att vara överviktig och inte tränat till att vid 40 år börjat träna triathlon och spränga förutfattade gränser. Intressant och nästan lite galet.

Kari Martens

Vi tog ett varv via montrarna på mässan efter föreläsningarna och kunde konstatera att blandningen mellan vetenskap och new age var total. Tyvärr var träningsbranschen inte så väl representerad som den borde varit.  

Gå på vatten- halleluja!

Caroline testar någon slags vibrationsträningsprodukt

Efter avslutad mässa tog vi en räkmacka på Gotia Towers och summerade intrycken. Det fina föreläsningsprogrammet matchade kanske inte i övrigt resten av  mässan. Det blev några härliga skratt och efter avslutad middag lämnade vi mässan med  ny input och en limpa av Paulún.

Tack för trevligt sällskap bästa Sports Clubbers;)




Lördag part 1, Öppet Hus på Nordic majorna

Jag sitter just nu och tittar på Vasaloppet och känner att det skulle vara roligt att vara med någon  gång. Sports Club har faktiskt en instruktör som är ute och åker, Matti gör nämligen sitt andra Vasalopp. Och sedan har vi ju vår egen Vasa som går av stapeln kl 15.00-18.00 idag!

Lördagen igår började på Nordic Club Majorna som höll öppet hus. Det var första gången jag var där och det är alltid kul att se nya anläggningar. Jag och min chef Magnus möttes av söt och trevlig personal och guidades till omklädningsrummet. Nordic är pågång att lansera Suuntos pulssystem så var jag naturligtvis intresserad av att se hur det fungerade. Först hölls en ganska allmän puls-föreläsning av Suuntos representant. 


Han visade även hur systemet såg ut, mycket snyggt gränssnitt och med samma zonfärger som både Activio och Polar använder. Istället för en hastighetsmätare visas pulsen som en digital klocka, realpulsen i stora siffror, procent av maxpuls  i lite mindre siffra. Om man jämför med Activio så finns det några extra dimensioner av systemet som Activio saknar. När anläggningar som har Suuntos system kan man som medlem ha ett internetkonto som medlemmen registrierar sin vikt längd, ålder och maxpuls. 

Varje pass denne sedan kör registreras av systemet och skickas till kontot på nätet. Äger du dessutom en Suunto pulsklocka så kan även dina pass som görs utanför gymmets väggar reggas på samma konto. Dessutom analyseras din träning på nätet och systemet räknar på dina pass utifrån en s.k. syreskuld. Du klassificeras dig själv i en passannde  profil, motionär,hårt tränande, lätt tränande eller  som elitidrottsmän. Syreskulden  är ett instrument som tipsar om du ska vila, träna hårdare eller ha en annan intensitet på din träning. Mycket häftigt! Det är naturligtvis svårt att säga om det fungerar utan ha att testat det, men gör det det så är det ett mycket smart grepp av Suunto. 

Efter föreläsningen var det dags för en spinningklass och då med systemet in action. Precis som på activio loggade man in sin maxpuls kopplat till sitt pulsnummer. Man fick även logga in längd, vikt och ålder om man var intresserad av sin kaloriförbrukning- det kan man inte på Activio. Instruktör Åsa berättade om passet och ledde sedan metodiskt och peppande genom 50 min mestadels backträning. Intensiteten varierade och minuterna rullade på. Spinningsalen var väldigt kall så det tog ett tag innan pulsen svarade men efter det var det inga problem. 


Jag reflekterade över några saker under passet. För det första är det mycket bättre att ha procent av maxpuls som den centrala siffran på displayen, den reella pulsen är svårare att relatera till, speciellt för deltagare som  inte är vana vid pulsbegrepp. Därför hade jag gärna sett procenten av maxpuls i stora siffror och inte i små. För det andra var även svårt att se texten eftersom kontrasten emellanåt var för mild. Men.. detta är tydligen något man kan ställa in så det går att ändra på enligt Suuntos representant. För det tredje upplever jag Activios mätare lite diskretare och anonymare, när man skiftar från en zon till en annan med Suuntos system så åskådliggörs detta på ett mycket "skrikigare" sätt. Jag vet av erfarenhet att deltagarna inte vill synas och med Suuntos system syns det mer om man ligger i fel zon( en annan zon en instruktören säger). 

Tyvärr fick jag skynda iväg efter klassen då jag skulle gå på föreläsning av Fredrik Paulun på Wellnessmässan så jag missade analysdelen av passet efteråt. 

Summan av kardemumman är ändå att det är ett fint system och att alla anläggningar som satsar på pulsträning gör helt rätt, oavsett vem som är producent av systemet. Det kommer göra träningen roligare och medlemmarna kommer lära sig mer om att träna på rätt sätt.

Tack till Nordic Club Majorna som lät oss komma förbi! Tack även till Suuntos representant Richard som demonstrerade systemet.