I samband med YSS 100-årsjubileum höll Ystads främste simmare genom tiderna( OS brons 1984), Mikael Örn, ett tal som delvis handlade om Micheal Phelps framgångar i OS i Peking. Mikael citerade Samuel Goldwyn som sa: "The harder I work, the luckier I get." Han menade att det som många kallar tur istället är en produkt av ett starkt psyke, tro på sig själv och att det lönar sig att arbeta hårt. Det känns nästan som Michael Phelps är det direkta beviset på citatet. Phelps sägs träna hårdare än de flesta och det gav uppenbarligen utdelning. Vad tycker ni- tur eller inte?
I helgen tänkte jag leta mig in på Konstmuséet i Göteborg innan det är dags för nya utställningar. Jag hoppas att jag hittar ut ur Peter Johansson och Barbro Westlings skulptur, ENDLOS, som är en labyrint i plast och stål. Om inte så vet ni var ni hittar mig..
Ha en riktigt trevlig helg!
M
3 kommentarer:
Jag håller med om att det handlar om skicklighet, och inte tur, som inte ens finns.
http://oscarimmanuel.blogspot.com/2008/08/phelps-skicklighet-kontra-tur.html
Vi sitter i samma båt Oscar;)
Självfallet finns begreppet "tur" inom all sport. Det har att göra med motståndarnas osannolika misstag eller problem vid just ett specifikt tävlingsmoment, tex grova bortsättningar i professionellt schack, oprovocerad hands i straffområdet i fotboll eller en plötslig motvindspust i ett längdhopp.
Däremot kan man förstås inte förklara en hel idrottsutövares framgångsrika karriär med begrepp som "tur". Dessutom finns absolut inte begreppet "otur" som förklaring till något misslyckande inom sporten. Om man tittar på de ovanstående exemplen, så är man inte tillräckligt koncentrerad eller har förbrukat för mycket tid vid schackbortsättningen, man är fumlig vid hands i straffområdet och det finns fler hopp i längdhopp eller man kan vara så mycket starkare, så att motvind inte skall ha någon betydelse i ett enskilt hopp.
Skicka en kommentar