måndag, januari 11, 2010

Guts and glory


Jag har nyligen läst tidningar och via tv sett mycket om freerideåkaren Jon Olsson som numera är också aktuell för alpina grenar i landslagssammanhang. Han dyker liksom upp i min värld hela tiden utan att jag egentligen läser så mycket om skidåkning. Att Jon har guts och kontroll på skidorna i långa, höga och loopade hopp i skidbackarna är inte någon nyhet. Men, efter att ha sett lite av Vinterstudion i helgen så berättade André Pops i samtal med biomekanikprofessorn Rolf Wirhed att Jon har börjat tänka i helt nya banor i fartgrenar som super-G och störtlopp.


På raksträckorna i just fartgrenarna har han intagit en ganska udda position på skidorna. Istället för att luta framåt ihopkrupen i traditionell störtloppssposition har han haft stavarna helt bakom kroppen för att inta maximal aero-position. Droppformen är den absolut mest fördelaktiga aeropositionen så ju mer droppe man är desto snabbare har man möjlighet att köra.

Övriga alpinister har till en början skrattat åt positionen som tydligen ser lite lustig ut men nu har det visat sig att tiderna blir bättre.. En ny Boklöv om än kanske i lite hetare förpackning? Oavsett om det kommer anammas gillar jag attityden, att åka mot den traditionella luftströmmen, kräver lite guts.

Update: Det kan ha varit Jons bror Hans Olsson som åkte enligt ovan. Eller båda. Det här blev ju ett riktigt lyckat inlägg till slut :/ Haha..

4 kommentarer:

Träningsglädje sa...

fast det var när hans olsson gjorde det i en tävling för några veckor sedan (precis innan mållinjen) som det uppmärksammades först. nu är de ju bröder förvisso så de lär ju utbyta en del hemligheter. jon har som du kanske vet en blogg på stureplan.se, många fina bilder även om det går tungt med hans racing just nu.

Magnus sa...

Ah- det visste jag inte! Jag kanske har blandat ihop bröderna? Det lär väl visa sig bland de kunniga blogläsarna, de brukar hjälpa till i sådana lägen:)

Träningsglädje sa...

du får testa det uppe i åre! :D

Magnus sa...

Absolut. Kanonkulan från Skåne kommer sätta nya rekord. I dumhet;)