onsdag, januari 27, 2010

Tröskelpuls

Bästa Landala-cyklister..

Jag pratar ofta om lite olika pulstermer på passen. Det är främst tre termer som man bör känna till. Vilopulsen som man mäter då kroppen befinner sig i absolut vila och som man gärna tar precis när man har vaknat. Vilopulsen kan påverkas genom konditionsträning och resultatet leder till att den sjunker då hjärtat blir starkare och ökar i volym. Hjärtat klarar helt enkelt pumpa en större mängd blod.
Maxpulsen är den siffran som vi använder oss av då vi tränar på pulspassen. Maxpulsen är den puls ditt hjärta maximalt kan slå vid maximal belastning. Maxpulsen är genetiskt betingad och kan inte påverkas nämnvärt på kort sikt. Den kan däremot påverkas på längre sikt men då åsyftas år eller decennier. Maxpulsen brukar skilja sig lite åt beroende på aktivitet och därför säger man att den är grenspecifik.
Maxpulsen är utgångspunkten för att vi ska kunna kalibrera oss rätt i pulssystemet på anläggningen så träningen sker i rätt pulszon. Maxpulsen kan man ta fram via ett maxpulstest eller med hjälp av en formel, 230-ålder. Maxpulstest är att föredraga om man vill hamna rätt.

Tröskelpuls också ett begrepp som är jag nämner på passen och som står på baksidan av träningsupplägget som finns i cykelsalen. det har kommit lite frågor om begrepper så jag hoppas jag förklarar det nu!
Namnet i sig förklarar faktiskt lite vad termen handlar om. Det är alltså tröskeln eller gränsen då kroppen går från aerob träning till anaerob. När man befinner sig över tröskeln upplever man träningen som mycket tung, kraftigt ansträngd och andningen känns flåsig då den går på högvarv. Ju tyngre man tränar desto mer får kroppen jobba för att försöka transportera bort mjölksyra. En mindre mängd laktat klarar kroppen av att hantera men när ansträngningen går emot och över mot tröskeln blir man snabbt trött. Benen kan upplevas tunga( nästan smärtfullt) och beroende hur vältränad man kan man befinna sig ovanför tröskeln x antal minuter.

Bilden är hämtad av Mattias Reck på testförtaget Balansera och visar tydligt tröskeln då kurvan blir brantare vid den andra lutningen (Borg 15/3-4mmol laktat/l blod

Mjölksyratröskeln ligger någonstans mellan 80-90%MP beroende på din konditionsstatus. Är man osäker så försök att känna efter lite extra i det nämnda intervallet och läs av vid vilken siffra just din träning förändras från att vara ansträngd till mycket ansträngd.



Tröskelpulsen är precis som vilopulsen påverkbar och med variationsrik träning kan man höja tröskeln. Vill man ha ett exakt värde på sin tröskel kan man göra det på speciella testföretag som med ett litet stick i fingret under din träning kan mäta hur mycket mjölksyra/laktat du har i blodet. Träning på tröskeln förbättrar din kondtion och elitidrottare tränar många pass över sin tröskel för att vänja kroppen vid en hög halt mjölksyra.

Läs mer om puls och BORG-skalan som anger ansträngingsnivån.

2 kommentarer:

Katarina M-I sa...

Jag kommer hänvisa mina deltagare till din blogg om de vill veta mer om AT och vad det innebär.
Försöker så gott jag kan guida dem dit, det är en utmaning när cyklarna saknar wattmätare och deltagarna pulsband.
En kul utmaning dock och jag blir helt hög av att se folk VÅGA utmana sig själv. Ståpälsmoment!

Kör hårt i helgen.
Nästa helg, Go Red:)

/Katarina M-I

Magnus sa...

Tack för det Katarina. Det känns som du iofs har bra koll på det själv!!

Nu är en helg till ända- snart nästa! Då ses vi:)