torsdag, april 29, 2010

Oldschool och svennekebab


Jag har ett långsiktigt projekt som innebär att lägga över samtliga cd-skivor på en extern hårddisk. Det tar sin tid och det är ganska kul att bläddra bland alla gamla cd-konvolut. Det är något som saknas med mp3:orna, det fysiska bläddrandet är som bortblåst.
OldSchool kollage av skivor.


En s.k. Svennekebab: Liba-bröd, gubbröra( matjesill, kokt ägg, majonäs, gräslök, dill, senap), ruccola, tomat, äpple.


Nyfiken i en strut

Pipeline


Några bilder som illustrerar vad som händer, har hänt och kommer att hända framöver.

Välklomnat skivsläpp. Faithless; "Dance". Dans lär det bli.

Ännu en favorit. Badu är i etern igen.

När man är 34 uppskattar man lakan i present. Det kändes som en omöjlighet för 10 år sedan;)

Skorna på allas läppar, eller fötter, det är frågan. Nike lunar elite tar hem designpriset iaf.


onsdag, april 28, 2010

PeanutBrain


Kära cykeldeltagare samt medarbetare på Landala/SATS..

.. om jag har varit lite frånvarande de senaste 8 åren beror det på nedanstående.

"Mäns hjärnor slutar fungera efter de talat med sina kvinnliga kollegor". Jag fattar ingenting. I och med det är väl ovanstående också bevisat;)

tisdag, april 27, 2010

Tusenfotingar


Igår gjorde DN ett test på löpskor. Mina skor, Asics GT-2150, var med i testet och fick lite mellanbra kritik. Jag är dock själv mycket nöjd med dem om något minus att de är något höga i hälskaftet vilket till lite svullnad i hälsenan ett tag. Nu är dock värk och svullnad borta och löpningen känns fin. Jag saknar dock lite farten lite men kroppen känns hyfsat lätt ( ca. -5 kg sedan nyår) och steget börjar infinna sig. Mer om testet av skor här.

Sko dig rätt

Ute är det nya inne


Ni som tränar på SATS har säkert lagt märke till att schemat då och då kryddas upp med specialklasser, s.k. eventklasser, vissa perioder. Just nu pågår en sådan typ av klass på cykelsidan, Eurovisioncycling. Ni som känner mig vet att denna musik inte faller mig i smaken och således har jag inte testat klassen.

Nästa vecka startar en ny eventklass, Outdoor Crosstraining. Klassen ges på utvalda center och Landala är med i denna skara. Klassen beskrivs som back-to-basic och leds av en av SATS Landalas duktiga PT´s, Carina. Outdoor Crosstraining är en mix av funktionell träning där man jobbar med sin egen kroppsvikt, samarbetar i par och i lag. Adrenalin, styrka, kondition och frisk luft utlovas. Vid eventuellt dåligt väder körs klassen i aerobicsalen istället. Testa ett pass!

SATS Landala tisdagar kl 20.00-20.55!

onsdag, april 21, 2010

Upp till bevis


Just nu är blogtid något det finns ganska lite av. Det får bli bilder i stället. Här är vad som är på gång just nu.

Startbevis på varvet har anlänt. Det närmar sig, nu måste farten komma i löpningen med..


Grus-segregation, cyklisternas älskade vårtecken. Hej asfalt!


Viktstatus, rätt riktning 2 kg kvar. Löpningen känns lättare, härligt.

fredag, april 16, 2010

Back to the caves


Det har pratas om back-to-basic träning i olika sammanhang, inte minst jag själv har nämnt orden. Vad är då back-to-basic? Det kan t.ex. handla om att flirta med retro-tankar och som deltagare få lite flashbacks till gympasalen, som eventklassen Nike Dynamic Training. Men.. det finns andra extremare varianter som till exempel Jonas Coltings Primal Walk som omskrevs i Runners World för ett tag sedan.

Erwan Le Corre är kanske den som är mest extrem i sammanhanget och får ses som en guru på området. Det handlar inte om att träna i naturen utan med naturen, gärna så naken och jordnära det bara går. Vi pratar hardcore-back-to-basic( se filmerna), att härda fotsulor och dyka into the wild, oavsett om det är en bergssluttning eller ned i havet som sluttar framför fossingarna. Förut var ordet grottmänniska ett nedsättande uttryck, kanske är det på väg att förändras. Macho eller trött på det allt mer stillasittande samhället- välj själv.


En grottmänniska. Gammalt ord, ny innebörd.
En s.k. god bok. Gammalt uttryck, ny innebörd.

torsdag, april 15, 2010

SATS-varvet 20 april!


Tisdagen den 20 april kl.18.00 går ett löpevent av stapeln på SATS i Göteborg. Det rör samtliga anläggningar i city och handlar om en liten warmup för Göteborgsvarvet, det s.k. SATS-varvet. Eventet går ut på att springa från SATS Kungsgatan( kl 18.00)--> SATS Kompassen--> SATS Valhalla--> SATS Landala--> SATS --> Kungsgatan( se bilden), totalt ca. 5-6 km. Löppasset hålls av den mycket duktiga löperskan Therese som kommer leda gänget genom stan från center till center. Tanken är att alla ska kunna hänga med och att man kommer få lite coachning och löpdrillar under loppets gång.


Vill man i vanlig ordning som Landala-medlem istället byta om på Landala och börja varvet där går det också bra! I så fall ska man vara ombytt och klar för löprunda kl 18.35 på Landala torg då vi springer sista etappen med övriga SATS:are till Kungsgatan. Vi fortsätter sedan vidare på varvet och går i mål på Landala.
Alternativ 3, som jag hoppas ni hakar på(!) innebär man kan köra ett duathlonlopp. I så fall finns möjligheten att köra ett s.k. brickpass (vanlig träning inom triathlon) med mig. Det innebär ett kombinationspass på av 55 min cykel( mitt cykelpulspass kl 17.30-18.25 och sedan ett snabbt ombyte för att springa varvet runt med utgångspunkt från Landala. How about that? :-)


SuperDuperHotGirl


Kärlek. Vid första öronkastet. Ja, faktiskt. Jag är en souldigger. Jag gillar soul. Helst gammal 60-70-talssoul men även soul med nyare beats. Jag har lite svårare för r´n´b. Det är lite för sliskigt men det finns vissa undantag. Jag har däremot tokgillat den våg av retro som har sköljt i musikradion med Amy Winehouse, Lilly Allen, Veronica Maggio, Duffy m.fl. Nyproducerat men med gammalt sound och riktiga gamla orglar, stora stråkarr och funkiga blåssättningar. Nu har det kommit ett för mig nytt namn på retrohimlen, Janelle Monae, tydligen bördig från Kansas och upptäckt i American Idol. Jag har bara hört spåret nedan så vet inte så mycket mer än så- lyssna- och shake it!

Man blir dessutom ännu gladare när man ser videon, en cool tjej, damn, supercool t.o.m. Inte det sedvanliga titta-in-i-kameran-som-man-har-4-millisekunder-kvar-till-orgasm-och-helt-dödsdrogad-på-sex utan riktigt skön attityd istället. Röst. Sound. Begåvning. Karaktär. Best package och så mycket sexigare! Och ta lite lärdom av denna tjej, Leona Lewis och Lady Gaga, jag vet att ni läser bloggen;)

onsdag, april 14, 2010

It´s a mans world- not!


Häromdagen tog jag en fika med mycket trevliga Emil, mer känd som bloggaren River Springer. Hade det inte varit för min och Emils blog hade jag nog aldrig träffat honom. Så.. vi får båda tacka bloggarna för det:) Emil och jag har ganska lika tankar om träningsbloggande och naturligtvis handlade fikan till viss del om det. Ja, män gillar att skvallra med, ni skulle buggat våra lattes tjejer;)
Vi brukar skratta lite åt att vi befinner oss i en ganska kvinnodominerad omgivning, både på gymmen och i blogsfären. Det har både sina för -och nackdelar. Det finns massor av träningsbloggar och känslan av dem är de flesta har en kvinnlig avsändare. Egentligen spelar inte det någon roll, det är texten och innehållet som avgör vad jag gillar som läsare, inte könet. Jag dras främst till bloggare som har en liknande inställning till träning och livet som jag själv har. Blogläsning är inspiration för mig, input som jag tar med mig till min egen blog och till mitt huvud. Inputen berikar och bjuder på skratt och eftertanke. Det är också kul att läsa hur man tänker som deltagare på pass utan att vara instruktör, en "neutralt tränande människa", hur tänker hon/han? Det kan vara enkla notiser och synsätt som man inte har tänkt på men som tas fram på bloggarna. Jag gillar bloggar och människor som tänker i text!

Jag skriver inte så mycket om hur jag själv tränar på min blog. Det är som jag skrivit förut en kanal för mina deltagare. Jag har ett bättre forum för min egenträning: Funbeat.
Där kan jag frossa i pulstoppar, sekundtider i löpspåret, läsa om hur mina vänner och hur deras vänner lägger upp sin triathlonträning osv. Mitt sociala och personliga vardagliga liv går genom facebook- i den mån jag nu väljer att delge det. Jag twittrar inte. Jag uppskattar hellre riktigt vår-fågeltwtitter än inte digitalt twitter om toabesök eller kändisspotting. Vill man lära känna mig "på riktigt" så är det bättre att umgås. Fika. Träna. Gå på konserter. Vara. Visserligen oldschool, sjukt analogt, men rätt så trevligt;)
Killar som träningsbloggar gör det mest i form av hard facts: siffror, repetitioner, bilder, diagram. Just ur "blog-view" blir detta inte så intressant för mig- men som sagt- det är min personliga uppfattning. Jag har delat upp mina digitala kanaler efter funktion, olika medier har olika syften, i alla fall för mig.

Jag läser även bloggar som inte kittlar min läsverv. Det är väl så man är, man gillar att spana "vad som är på gång" trots att man egentligen inte är så vansinnigt intresserad. En av de fenomen som har pågått ett tag är det att företag har kommit på att det är bra att nå ut med sina produkter via bloggarna. Smart- helt klart- en nischad läskrets är helt klart bra PR-business. Dessa bloggar får då också någon slags blog-status. En framgångsrik blog blir antingen omskriven eller får produkter och får testa saker, så är det.

Blogstatus

Samtidigt kan jag som läsare ibland bli lite skeptisk till hur det testas produkter ganska okritiskt hit och dit. Bloggar som förvandlas till råd och rön. Trenden som man kan läsa mellan raderna på bloggarna är att många blir mer och mer naturale; back to basic, d.v.s. profilerar sig med renare produkter, ekologiska, rättvisemärkta, få e-nummer o.s.v. Blogträningsidealen tenderar att bli demsamma. Det är löpning, funktionell träning och mer fokus på mentalt välbehag än på yta och utseende. Samtidigt äts det bars med andra handen och dricks syntetiska sportdrycker som har trillat ned i brevinkastet. Hmm. Det är naturligtvis ingen dödssynd att göra det och jag kan förstå att man får lite ego-boost när företag kontaktar för dessa syften. Viktighetskontot ökar. Men hur blir det med trovärdigheten?

Det är inte så svårt att förstå vilka produkter som är i omlopp när de poppar upp lite här och var på bloggarna. Jag tycker inte det är fel heller men på något sätt naggas blogtrovärdigheten i min kant när omdömena ofta är positiva om produkterna. Det är kanske i och för sig inte traditionell reklam som ges på bloggarna utan mer en tanke att lyfta fram en produkt från företagens sida, att sätta just deras bar i limelight. Men ändå, en viss dissonans blir det.

Jag förstår att företag väljer sina blogg-pr-kanaler utifrån hur många läsare bloggen har trots att det kanske inte är det smartaste sättet alltid. Det är dock det enklaste sättet. Många läsare innebär stort genomslag. Jag själv har en liten läskrets som är riktad för de som går på mina pass samt vänner som läser bloggen. Jag gör inte heller något för att läskretsen ska öka och mina inlägg pulserar, från tystnad till 5 om dagen ibland. Min blog är verkligen en liten vattenmolekyl i internethavet- och det trivs den och jag med.
Jag har trots detta fått några förfrågningar om produkttest men jag har tackat nej till dem. Jag har inte gillat produkterna.
Jag får även mail från företag som släpper press-releaser, produktnyheter och applikationer som ska boosta antalet läsare till bloggen. Eftersom jag värnar om integriteten på bloggen så har det blivit nekande svar även där. På min blog har jag min e-mail i fall man vill komma kontakt med mig i form av gästklasser, musiktips, allmänna frågor som inte lämpar sig att läsa för andra eller utbildningar jag håller i. När man däremot tar adressen och börjar skicka reklam är det för mig samma sak som spam. Not so nice tycker jag. Det är helt ok att fråga om jag vill vara med på ett nyhetsbrev men jag själv vill avgöra vad jag tackar ja och nej till. Detta blev något slags inlägg om blogintegritet. Hur resonerar ni?

ps. Jag kan rekommendera att läsa lite på Sara´s blog träningsglädje om ämnet sociala medier. Här och här- good stuff!

tisdag, april 13, 2010

2 guldsystrar


Beckis och Åsa är två fantastiska instruktörer tillika vänner som jag har och har haft nöjet att jobba med under mina år som instruktör. Det är två otroligt energiska, karismatiska och duktiga danstjejer tillika fina vänner som jag delar många härliga minnen ihop med. Vi har varit på ett gäng fester och resor som gett skratt och minnen för livet.
Vi har också varit på en massa gemensamma personalmöten där jag har tjatat om värdet att synas genom bloggar, facebook, youtube.. ja, det som numera kallas sociala medier. Det har tagit lite tid men nu har har det i alla fall landat i att båda numera har startat bloggar- härligt tjejer! Bloggarna handlar om dans, träningsglädje, livet i allmänhet som mödraskap m.m. och naturligtvis.. en del vardagsglamour! So.. sisters.. välkomna till det s.k. nätet, internet:) Snart är La familia samlad igen, om än i digitaliserad form! Kram på er!

CykelRomantik

Cyklar är ett säkert vårtecken. Nästa vecka handlar SVT´s Kobra om ämnet- det måste man ju se!




Detta klippet är smått otroligt. Kolla balansen på staketet- wow!

måndag, april 12, 2010

Nike-smittan


Nike´s ganska geniala löpslogan Don´t think. Run! har smittat av sig. Flera olika företag har tagit efter och frågan är om de inkräktar på varumärket? Vad tror ni?



Don´t go. Run!


Don´t sing. Run!

Don´t marry her/him. Run!

Don´t eat this. Run!

Don´t run. Think!

;)

Spritt språngande naken

Det är trendspaningsdags. Och lite matematik. 1+1 = ? Ja, hur ska man tolka dessa rapporter från aftonbladet?

1

Back to Basic-trenden har lett till att stenåldersträning bland män har tagit nya uttryck i NY. Lite som fightclub fast löpning. Konceptet? Så lite kläder som möjligt, så naturale det bara går. Coltings primal walk tar ny form. Back to Basic är för mesar. Back to PreBasic- det är det rätta. Spring barfota. Mitt i vintern. Och ät en liter blåbär till frulle.

+1

2. Nakenresorna ökar. Träningsresorna ökar. 1+1= ? Ja, det kommer kutas i bara mässingen. Kejsarens nya kläder är det nya löpmodet.

= 2!
Don´t dress. Run!

VätskeBälte

Senaste tillbehöret i löpgarderoben.. numera är jag kittad inför lite längre pass med s.k. vätskebälte. Jag köpte ett från ProTouch och är nästan helt nöjd. Men inte helt. Någon kork läcker lite i backventilen vilket inte känns så bra. Dock är bältet klart komfortablet och med en smart liten extraficka där man får ner mobil, iPod och lite pengar. 200 kr, en bra investering.

Redo för duell. Wanna fight? Or drink? Try me..

Ammo: 4x 2dl H2o

Carrierview

KroppsKultur

Viktresan går lite segare än planerat men ändå bra med tanke på s.k. sötsaker. Jag har visserligen ätit ganska bra men det har också slunkit ned lite kaffebröd och någon canolli till några espresso. Änsåläng har det dock gått lätt- ingen hunger och inga cravings. Dock är det 3 eller kanske 4 kg kvar. Dessa kilon är lite drygare så det får bli lite skärpning framöver.

Golvet är lika rent som samvetet..

Löpningen har ökats till 4 pass i veckan. Jag ligger ett intervallpass back och detta pga min krånglande och opererade ben. Min aklilleshäl är just min aklilles-sena. Just nu svullen och snudd på orörlig. Aj.

Lyx DeLax

Jag hade en kompis från Oslo på besök förra helgen. Vi pratade olja, fjordar, längdskidor, lusekoftor och lax. Eller.. inte riktigt så men det senaste var i alla fall sant. I Norge är i princip allt dyrt. Men inte allt. Inte lyxlax. Inte s.k. Salma som är odlad lax som får special hygien -treatment som sakta tas ned i olika kalla havstemperaturer och sedan vaccumpaketeras inom 4 timmar efter laxstackaren är bragd om livet. Den kan ätas rå, som sashimi eller stekas. Resultatet av det patenterade sättet att ta fram laxarna på leder till en väldigt fin smakupplevelse.
Jag provade det förstnämnda tillsammans med lite japansk soya och ett gäng skaldjur. Gudomligt gott och fräscht! Testa! Finns i utvalda butiker men bl.a. på den fantastiska fiskbilen på Landala torg. Liten brasklapp för priset..295kr/kg.

Jag googlade på Salma. Det var mest bildträffar på Salma Hayek. Inte helt fel det heller.

onsdag, april 07, 2010

Våga fråga!


Igår fick jag en bra fråga innan passet. Frågan löd:

Jag upplever att det är svårt att komma ner i puls efter tuffa intensiva serier? Kan man träna på detta och bli bättre på det?

Svar: Ja, det kan man!

Intervallträning är styrketräning för hjärtat!

Förutsatt att man är inställd "rätt" i pulssystemet, d.v.s. har rätt maxpuls inlagd, kan man träna för att bli bättre på att återhämta sig. Svaret på hur man ska träna heter intervaller. Intervaller kan se väldigt olika ut, fantasi och träningsfilosofi sätter gränserna för mångfalden. Intervaller kan vara långa, korta samma upprepningar, olika upprepningar, osv osv. Vi har under en tid tränat långa aereoba intervaller, som längst 8 min och kortast 3 min. Det är då meningen att man ska hålla sig i sin aeroba zon och som högst nå tröskelpuls. Denna typ av intervall är lite snällare och en bra början in intervallträningens värld.
Vi har under början av terminen också kört relativt lång återhämtning för att verkligen komma ned i puls i återhämtningsdelen. Ju bättre tränad man är desto explosivare kan man attackera en intervall, snabbt gå upp i puls, för att snabbt återhämta sig. När man har tränat intervaller ett tag kan man senare gå högre upp i puls och korta återhämtningsdelen.

I senaste numret av kadens skrivs det intressant om korta intensiva intervaller. Köp och läs! Några exempel på korta intervaller med syfte att förbättra ökat syreupptag kan ses nedan. Olika filosofier, välj din favorit och ut och testa!

Tabata´s intervaller: 8x(20/10)= 4 min; intensitet: stenhårt(!)/högintensivt
Michail Tonkonog´s intervaller: 3x20(10/20)=10 min; intensitet: hård/medelintensivt
Veronique Billat´s intervaller: X(15/15)= x min intensitet; hård/medelintensiv
Kirsten Billat´s intervaller: 7(30s/4,30 min) intensitet: max i 30s men lång återhämtning

tisdag, april 06, 2010

Baka kaka


Svårigheten med sporten triathlon är hur man ska baka sin träningstårta. När en kakbit växer så krymper oftast en annan. Just nu växer löpbiten. Det är bra. Simbiten har krympt lite. Det är dåligt. Landsvägsbiten har ännu inte gjort entré. Det perfekta tårtreceptet håller på att kokas ihop i huvudet. It better bee a fortune-cookie.

Par i hjärter


Jag har skrivit en del inlägg om löpning. Inläggen har handlat längtan om att försöka nå den nivå då löpningen känns meditativ och njutbar. Jag är nästan där. Nästan nästan. Inte riktigt där men tillräckligt nära för att känna mig mentalt befordrad.
Helgens intervaller satte en liten sträckning i höger lårbaksida, har en svag domnand känsla under skinkan. Sista intervallen i svagt upplut landade på 3,42-fart på 2 min. Det var lite overkill men det var ändå skönt att trycka på lite.Det blev dock lite för hårt och i ett felsatt steg blixtrade det till i baksidan.
Inläggen och skorna har dock lyft löpningen till en nivå där jag längtar efter nästa pass. Jag längtar t.o.m. efter lördagens intervallpass. Härligt:)

Tvillingkärlek. Dubbel kärlek.

söndag, april 04, 2010

Morning Glory


Det är ännu en kall men vacker morgon utanför fönstret. Det är underbart att vakna upp i sjöboden på landet och ha havet precis utanför dörrknuten. Man kan höra vågklunket mot bryggan, inte nu dock, det är helt stilla.
Tystnaden bryts emellanåt av några canadagäss som har slagit läger på en slänt längst i viken. Det är skärgårdsromantik i kubik.
Kroppen känns lite stel i höft och leder efter gårdagens ganska tuffa intervallpass i löpning. 10 stycken 2-minutare i tufft tempo stod det i Therese löpprogram. Det blev det också- men brorsan som springande coach. Vi tryckte på bra och höll ett snitt på 3,50´vilket kändes väldigt skönt efteråt. Mina nya skor och inläggen har verkligen gett en nytändning. Inget skav och de sitter fantastiskt skönt på fötterna. Idag blir det distanspass men först frukost.

Jag köpte ny jacka för ett tag sedan, fran North Face. När jag kom hem upptäckte jag några små hällor som jag knappt förstod vitsen av. Men efter några minuters klurande och med hjälp av symbolen på innerfickslocket löste jag gåtan. Det är en liten speciallösning att dra iPodsladden genom fickan och upp genom jackan så lurarna är på plats. Det är lika enkelt som genialt! Inget mer trassel. iLike!

Ordning och reda.

lördag, april 03, 2010

fredag, april 02, 2010

Glad Påsk!


Jag sitter på tåget ned mot Skåne för att möta upp min bror för att sedan ta oss till sommarstugan. Vi har ett uttalat mål. Inget godis- mycket löpning. Både brorsan och jag har helt nya skor med i packningen, jag har äntligen hämtat ut mina Asics 2150. Jag slipade också ned inläggen lite för att försöka skona fötterna.

Påskharem

Utanför schwissar ett lite gråmulet landskap förbi och en och annan liten påskkärring på perrongerna har lyst upp i grådimman. Även ett gäng landsvägscyklister har synts längs vägarna, ett härligt vårtecken. Jag får passa på att önska er en riktigt härlig påsk!

Jag har skött mig.. ätit helt ok, men framförallt tränat lite mer långpass. 4 kg to go. Dock är kommer mammas mat nog få dessa dagar att få siffrorna att stanna av eller gå upp..