Jag är medlem på funbeat och reggar allt som jag själv klassificerar som träning. Det rör med andra ord allt som räknas som mer än s.k. fysisk aktivitet d.v.s. får hjärtat att slå mer än 65% av maxpuls. Styrketräning och rörlighetsträning (som yoga m.m) är också träning eftersom det syftar att bygga upp kroppen trots att hjärtat kanske inte når till 65%MP under hela aktiviteten i genom. Jag registrerar således inte promenader, om jag springer till bussen o.s.v.
Jag registerar också alla mina klasser jag instruerar som träning men räknar inte klasserna som träning i bemärkelsen att jag kan tillgodoräkna träningen som om jag gick på spinningpass istället för att leda dem. Jag har ganska hög puls, svettas ordentligt men det blir ändå inte riktigt samma sak. Så.. med andra ord skiljer jag också på träning och träning i viss mån. Ni som är instruktörer, hur gör ni?
Både på funbeat och på många bloggar har jag flera gånger noterat frasen "Den bästa träningen är den som blir av". Det är en positiv mening som jag förstår att man gärna använder. Jag gillar den ur den positiva aspekten vinkel. Det låter bra, den har en något humoristisk underton och det borde vara en göteborgare som har formulerat den lite sådär lagom klämkäckt.
Men.. är det sant?
Wham. Det smäller när man spränger myter. Bild av popkonstnären Roy Lichtenstein.
Det är både sant och falskt. Det handlar om en sak: ambitionsnivå. Det beror alltså på vilka ambitioner man har, vilket mål man har med sin träning. För en person som skulle välja att inte alls röra på sig alls så är frasen sann. Det är bättre att röra sig än att inte röra sig. Men, för en person som har ambitioner att förbättra sin fysik, bli starkare, uthålligare, rörligare o.s.v. är det inte lika sant. Har man dessa ambitioner, att bli bättre, så är variation, frekvens och progression av aktivteterna stora viktiga pusselbitar för att lyckas i sin förbättringsresa. Framförallt så handlar det om kunskap om kvalitet på träningen, att träna rätt.
Har man t.ex. 4 timmar att lägga på träning i veckan så är det bättre att variera dessa 4 timmar utifrån sina ambtioner och mål så man får maximal träningsvaluta. Vad och hur man tränar har alltså betydelse och stor sådan. Kvalitétsträning, inte kvanititetträning. Mängden spelar självklart också roll, men jag skulle vilja hävda att kvaliteten är överordnad. Så.. jag skulle vilja lyfta fram frasen "Mycket pang för pengarna" istället. Inte lika catchy kanske- men mera sann. Träna rätt om du vill ha resultat.
Någon som håller med? Eller inte håller med? Ordet är fritt.
12 kommentarer:
Jag använder också funbeat för att skriva träningslogg. En sak som jag varit tveksam till om jag ska skriva in eller inte är transportcykling till jobbet 15 km dagligen. Jag brukar ligga på rätt bra och blir helt klart varm men inte som när jag tränar. Det är väl självklart upp till var och en vad man vill räkna men jag har hittils inte räknat in det här i min träningstid.
På den tiden jag förde statistik över min träning så räknade jag inte heller mina pass som instruktör på samma sätt som egen träning. Håller med om att det är stor skillnad i ambitionsnivå och syfte.
Jag är lite kluven i frågan... För om man lever med ett hektiskt jobb och samtidigt tränar som en dåre, inför tex. Varvet eller Kalmar. Ja, då blir det kortslutning i hjärnan när du går in i väggen och undrar vad som gick fel. För i träningsdagboken står bara de mest kvalitativa passen. Men så glömmer man de 2-3h extra fysisk aktivitet såsom cykel till jobbet i ur och skur som man pumpat varje dag extra.
Jag försöker alltid se till helheten. Är den träning jag reggar i funbeat något som ingår i min plan att nå mitt mål? Gör träningen att jag närmar mig målet, och ökar den stressnivån i kroppen och huvudet? När jag ledde egna spinningpass var jag oftast helt slut efter passen, dock såg jag aldrig samma utveckling av den träningen som tex. ett intervallpass ute på cykeln. Men stresnivån var hög och då behövde den reggas, så att jag "tvingade" mig till vila efteråt.
Hm, långt svar och vet inte om jag sagt något vettigt...
Glad Påsk!
/Alex
15 cykling måste väll räknas? Se till att vara lite sen till jobbet så blir det säkert lite svettigt också ;)
Tycker förövrigt om nu träningen ändå blir av så kan man lika gärna se till att göra det ordentligt jobbigt! Vila kan man göra de dagarna träningen inte blir av...
Hej Ruggig Hund!
Först- underbart alias! :)
Jag tycker det är helt ok att regga det man själv anser vara värt att regga- som du skriver! Jag cyklar ju med cykeln som ren transport men skiljer på landsvägspass och "vanlig cykling". Det beror som sagt på syftet med varför man för träningsdagbok osv.
/M
Mattias
Vi verkar vara överens då:) Snygg blog du har förresten och grattis till Mo-Weight- tävlingen! :-)
Alex
Jag tyckte det var ett högst vettigt inlägg! Jag håller med- man kan analysera åt alla möjliga håll och kanter! Man ska verkligen inte underskatta vila och återhämtningen och med detta i åtanke kanske din vinkling ger ditt resonemang rätt. Så visst.. då kanske man ska regga även den "lätta" träningen.
Jag får önska Glad Påsk tillbaka! :-)
M
Emma
Jag tycker du själv får avgöra det. Du bestämmer vad som räknas och inte räknas:-)
/M
Som läkarstuderande måste jag få kommentera utifrån ett hälsoperspektiv. :) Funbeat är för mig ett instrument där jag ser till att jag rört på mig i tillräcklig mån för att hålla kärlen rena och friska, muskulatur och hjärta i trim, upprätthålla en viss metabolism osv..
Det tycker jag kan motivera att man även reggar 15 km cykling även om det bara är "till-jobbet-cykling".
Riktlinjerna är ju MINST 30 min träning med ökad puls och svettning om dagen. Personligen har jag svårt att förstå de som tar bilen till gymet för att sen springa på bandet i 45 min..
Självklart förstår jag att ni som tränar på högre nivå är lite mer "picky" med vad ni vill kalla träning - all respekt.
Och absolut kvalité framför kvantité, men i en stressad vardag tror jag att "Svensson-motionären" kan komma långt på att träningen överhuvudtaget blir av. Vi skulle definitivt se färre hjärtinfarkter och diabetespatienter om alla cyklade 15km om dagen.. :)
Keep up the good work!
Ah.. en läkarkandidat- så trevligt:)
Helt rätt- det är oändligt mycket bättre röra sig lite än inte alls! Inlägget syftade lite på många träningsbloggar och funbeat, allstå på de som tränar relativt mycket.
Min poäng var mest att de som tränar mycket ibland undrar varför resultaten uteblir. I dessa fall tror jag oftast att det innebär att de tränar för likartat och oftast för mycket. Kroppen hinner inte ackumulera träningen och i vissa fall är det nog bättre att träna färre pass- men kanske köra intervaller och distans istället för samma flås på passen 6 dagar i veckan. Man kan alltså bli bättre med färre träningstimmar bara timmarna är EFFEKTIVA och varierade:)
15 km till jobbet.. det har inte du iaf:) även om trapporna på hemvägen är ganska maffiga:) Jag tycker du ska ta fram ett mer exakt FAR-recept, inte bara ordinera "motion" utan ge mer exakta råd. Där tror jag många trillar bort- de har kanske dålig erfarenhet av träning och behöver konkreta tips. Man skriver ju inte ut "medicin" utan en exakt drog. Så tänker jag:)
Hej igen. :)
Mycket intressant inlägg som jag läste för ett tag sedan men utan möjlighet för kommentar.
Du känner ju mig, en träningstok som lätt skulle kunna skriva under på att all träning som blir av är träning och att allt ska räknas. Och för en motionär som vill och behöver träna den viktigaste muskeln, hjärtat, så är det troligen så. Så länge man är frisk och kry i övrigt är rörelse till och från jobbet eller rörelse i mer sofistikerad träningsklädsel träning, så länge pulsen går upp till en sådan nivå att hjärtat verkligen tränas och att effekt fås ut.
Men för personer som har en annan målsättning med sin träning, än enbart rörelse och att må bra, så är det många gånger så att vila kan ge mer effekt än att träna för mycket. Uttrycket vila är halva träningen har en hel del sanning i sig. Så det är därför svårt att generalisera.
För mig så är inte alltid 60 min distans i löparskor det som ger bäst effekt. För mig kan fler tuffa pass och en extra vilodag vara bättre investering för att nå mina mål. Även om jag själv inte vill inse det utan hellre tränar och samlar timmar och kilometrar. :)
Handlar till viss del om att man behöver utmana sin kropp för att utvecklas. 60 min distans för mig i löparskor är ingen utmaning medan det för någon annan är helt oöverstigligt. Jag behöver med andra ord oöverstiglighet och pass man har stora skälvan för också, för att nå utveckling i hjärtverksamhet såväl som muskulärt.
Men då pratar vi ju något helt annat än att träna 4 timmar i veckan för att få kroppen att må bra, eller 30 min om dagen. Så det är individuellt. Jag tycker att en cykeltur till jobbet kan räknas för en motionär. Men inte som träning för att nå andra mål än att må bra och eventuellt få lite fler kilometer i benen för en Vätternrunda eller så.
Själv resonerar jag som du att spinningklasser räknas men ändå inte. De ger mig extra träning, genomblödning och en form av aktiv vila/återhämtningspass. Även om jag oftast blir så taggad att pulsen är lika hög som på mina mest kvalitativa pass så är det ändå en träning som görs för andra och om jag börjar räkna den är jag fel ute. Fokus på deltagarna och inte på mig själv, men en stor bonus att det är just spinninginstruktör jag är så att man verkligen får röra sig ch ta i. :)
Oj, oj, jag skulle kunna skriva ännu mer, så som jag gått och tänkt på de bra saker du skriver.
Sköt om dig och njut av mer löpning!
:)
T
Skicka en kommentar