tisdag, oktober 06, 2009

Hoppsan


Jag läste nyss en intervju gjord av professorn och överläkaren Fredrik Nyström för Aftonbladet. Nyström hyllas ofta t.ex. på bloggen kostdoktorn av den redan motionsavskräckta lågkolhydratrörelsen LCHF för sin tro på att mättat fett skulle vara ofarligt. Det är en annan debatt och kanske ska vissa kostråd revideras- men, det är inte det det handlar om denna gången.
Nu sågas istället en rad andra vedertagna sanningar. Däribland motion som Nyström menar ställer till med mer skada än nytta när den ordineras av på recept. Vojne vojne. Nu kommer givetvis de människor med en redan dålig inställning till motion få vatten på sin kvarn eftersom han i egenskap av professor har sagt så. Jag tror nog fortfarande att cykelolyckorna i Sverige( läs nedan- jag har inte kollat upp statistiken) är enormt mycket billigare än de kostnader livsstilssjukdomarna som hjärt/kärlsjukdomar och diabetes kostar samhället. Des
sa sjukdomar är som bekant starkt kopplade till avsaknad av motion. Såhär säger Nyström:

Träning är överskattat

Den enda egentliga undersökningen som tittar på detta är ”Women’s health initiative” och den blev ett totalt fiasko, menar Fredrik Nyström.
– Jag säger inte att det inte fungerar att äta sig frisk med grönsaker, men då får man göra studier som bevisar det, innan man går ut med sådana rekommendationer!Ett annat överskattat koncept är motion. Han vänder sig emot att vården skriver ut träning på recept, som enligt honom är ett dyrt och verkningslöst sätt att få människor att gå ner i vikt.
– Man påstår att det ska vara biverkningsfritt, men hur många skadas eller dör inte av cykelolyckor varje vecka?
Det är få sporter du kan hålla på med hela livet utan att få skador, och är du gravt överviktig kan du få problem med knäna.
Att kombinera det med diet är inte heller någon höjdare.
– Det har massor med negativa effekter: man blir irriterad, hungrig, okoncentrerad eller rent av omtöcknad när man inte ätit på länge. Mediciner är bättre och billigare än att tjata på folk att motionera och äta rätt.

I mina öron känns det som Nyström vill röra om lite i grytan just för rörandets skull- en typ av motion kan man nästan ironiskt nog kalla det.. Cykeloyckor är tydligen en biverkning av motion.. detta säger alltså professor Nyström på fullaste allvar. Har professorn möjligen påbörjat sin rödvinsstudie precis innan intervjun med aftonbladet?

Om din läkare har fyra flaskor rödtjut på sitt skrivbord bör din varningsklocka ringa..

Motion har massa andra hälsovinster än viktminskning som senare faktiskt ändå kan leda till människor öppnar upp för en livsstil där man orkar ta itu med övervikt. I förlängningen har alla att vinna på att motionera. Håller ni med?

4 kommentarer:

Sofia sa...

Kan inte annat än att hålla med. Den artikeln är verkligen mycket olycklig. Kul bild dock ;)

Magnus sa...

Ja, jag håller såklart inte med heller. Det är mest sensationsjournalistik i mina ögon. Bilden var nog det enda roliga i denna historien;)

Mikkan sa...

Jag känner mig rätt pissed på det dåliga ansvar de som läkare (dvs både Annika D och Kostdoktorn) tar vad gäller motionen. Att mena på att det gör marginell skillnad är att lura folk faktiskt, för det gör stor skillnad för förbränning, aptitregler osv över hela dagen sett, inte bara den stund du håller på och tränar vill säga. Men, om man menar sig stå för en ny typ av folkhälsa, så kan de inte göra det med självrespekt utan att propagera för mer motion åt folket.

Kanske kan de (märk väl att jag sjläv äter en liknande kost, men aldrig har sett mig som hörande till deras "rörelse") kan argumentera att deras mission fokuserar på fett i kosten och näringslära - men de har helt uppenbart blandat in andra spår såsom att man skall undvika E-nummer utan att det är direkt relaterat till fett/kolhydratdiskussionen, det har liksom åkt med i bara farten. Så, uppenbarligen kan man ju bland hejvilt när man sätter ihop sitt åsiktspaket, och därför menar jag att de aktivt valt att prata mindre om motion/framhålla dess marginella inverkan på vikten.

Skrev om detta för ett tag sedan faktiskt. :) http://njutmaten.blogspot.com/2009/08/om-traningens-inverkan-pa-vikten.html

Magnus sa...

Ja, allt beror ju inte på kosten. Jag läste ditt länkade inlägg. Bra:)
Men.. naturligtvis ska Nyström kränga en bok på ämnet i nästa andetag. Då gäller det att gå ut hårt, inget konstigt med det egentligen. Det gäller att chocka lite först- skapa publicitet.
Visst är det bra att äta medvetet- det är ett steg på vägen av fler- men många behöver verkligen byta livsstil och röra på sig mer med.

Jag har skrivit lite på kostdoktorn och vid minsta ifrågasättande/reflektion så attackeras man ganska snabbt, ibland ej heller så sympatiskt.